Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stängda gränser stoppas sjukvårdsutrustning Foto: TT

Stängda gränser stoppas sjukvårdsutrustning

Uppdaterad
Publicerad

När flera EU-länder stänger sina gränser hindrar det sjukvårdsutrustning från att levereras. I flera fall har viktiga leveranser inte kommit fram till Sverige, trots att de redan beställts och betalats för.

Tyskland, Frankrike, Danmark, Polen, Tjeckien, Österrike, och fler därtill. Listan på EU-länder som valt att stänga gränsen för att begränsa coronavirusets spridning kan göras lång.

I flera fall har staterna också infört exportbegränsningar. Det här fick under söndagen EU-kommissionen att meddela att det på måndagen kommer nya riktlinjer för hur medlemsländerna ska agera kring gränser och handel.                                       

-Det är av yttersta vikt att EU:s inre marknad fungerar och låter varor flöda utan hinder, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Levereras inte

Det handlar framför allt om sjukvårdsmaterial och utrustning som inte levererats. Även Sverige har drabbats.

– De senaste veckorna har vissa EU-länder hindrat export av materiel och utrustning till andra EU-länder, även leveranser av sådant som redan beställts och betalats för. Det är inte en inre marknad som fungerar som den ska, säger handelsminister Anna Hallberg (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

coronaviruset teckenspråk

Mer i ämnet