Enligt den offentliggjorda rapporten skulle det i värsta fall kunna uppstå dagslånga köer vid den Engelska kanalen om Storbritannien lämnar EU utan ett avtal. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS/TT

Storbritannien släpper rapport om riskerna med hård brexit

Uppdaterad
Publicerad

Om Storbritannien lämnar EU utan ett avtal den 31 oktober kan det i värsta fall medföra stora komplikationer som höjda matpriser, medicinbrist och enorma köer vid gränsen. Det framgår i en rapport som Storbritanniens regering nu offentliggjort, rapporterar BBC.

I rapporten redovisar den brittiska regeringen sitt värsta tänkbara scenario för en avtalslös brexit. Bland annat skriver de att det skulle kunna uppstå en brist på mat och medicin i landet, vilket skulle medföra att priset på varorna stiger – något som skulle slå hårt mot låginkomsttagare, enligt rapporten.

De dokument om farhågorna som nu släppts färdigställdes den 2 augusti. De visar att förberedelserna inför en hård brexit är på ”en låg nivå” på grund av fortsatta politiska oklarheter inför det tänkta utträdet i slutet av oktober.

Att rapporten nu officiellt offentliggörs beror på en omröstning i parlamentet, som fastslog att uppgifterna skulle släppas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Britterna och EU – teckenspråk

Mer i ämnet