Svenska Adademiens ledamöter, med bland andra Kristina Lugn och Anders Olsson, möttes som vanligt under torsdagen – men inte likt föregående vecka i Börshuset, utan på hemlig plats. Foto: TT

Svenska Akademien möttes på hemlig plats

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademien har ännu inte kommit med något uttalande om den utredning som avhandlat den så kallade Kulturprofilens kopplingar till Svenska Akademien. Torsdagens möte hölls på hemlig plats, och efter tre timmar hade man enats om ett pressmeddelande som väntas tidigt på fredagsmorgonen, bekräftar ledamoten Göran Malmqvist.

I en kommentar till dagens Nyheter skriver ledamoten Kristina Lugn att man främst diskuterade hur ett totalhaveri ska förhindras.                                                                                                                      

Hittills har krisen resulterat i att Kjell Espmark, Peter Englund, Klas Östergren, Sara Danius och Katarina Frostenson har lämnat sina stolar. På torsdagen lämnade Lotta Lotass en formell ansökan om utträde.

Svenska Akademien – teckenspråk

Manifestation till stöd för Danius   

Samtidigt som Svenska Akademien höll sitt sedvanliga torsdagssammanträde genomfördes knytblusmanifestationer över hela landet. Cirka 2.000 personer fanns på plats i Stockholm.                                               

Nina Rung, en av medarrangörerna till manifestationen, sade att man vill ändra fokus till det ursprungliga problemet i Akademien.                                                       

-Det som från början handlade om 18 kvinnors berättelser om sexuella övergrepp handlar nu istället om Sara Danius förmåga att leda Akademien. När en kvinna nu initierar en utredning får hon gå, sade hon till SVT. 

Knytblusmanifestation – avgå, hela akademien! hålls på Stortorget i Gamla stan i Stockholm. Foto: Fredrik Persson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska Akademien – teckenspråk

Mer i ämnet