Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Våldtäktsdomen mot Kulturprofilen står fast Foto: TT

Våldtäktsdomen mot Kulturprofilen står fast

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen ger inte prövningstillstånd för den så kallade Kulturprofilen. Därmed står våldtäktsdomen mot honom fast, skriver TT.

Högsta domstolen ger inte prövningstillstånd för den så kallade Kulturprofilen. Därmed står våldtäktsdomen mot honom fast, skriver TT.

I oktober 2018 dömde Stockholms tingsrätt Jean-Claude Arnault (som i media länge gick under namnet Kulturprofilen) till två års fängelse för ett fall av våldtäkt, och friade honom från misstankar om ytterligare en våldtäkt. Arnault överklagade domen.

I början av december 2018 skärpte hovrätten straffet till två och ett halvt års fängelse för två fall av våldtäkt mot en kvinna. Arnault dömdes även till att betala skadestånd till målsäganden.

Överklagade domen

I slutet av december överklagade han hovrättens dom till Högsta domstolen och i januari 2019 ansökte han om prövningstillstånd(Prövningstillstånd är ett tillstånd som en domstol på högre nivå än den tidigare i vissa fall måste bevilja för att ett mål eller domstolsärende ska kunna tas upp och prövas av domstolen)

”Högsta domstolen har gått igenom materialet i målet och kommit fram till att det inte finns något skäl att meddela prövningstillstånd. Högsta domstolens beslut innebär att målet inte tas upp till prövning. Hovrättens dom står därmed fast”, skriver Högsta domstolen i ett pressmeddelande.

RÄTTEGÅNGEN MOT JEAN-CLAUDE ARNAULT

Visa

Den 1 oktober 2018 dömde Stockholms tingsrätt Jean-Claude Arnault till två års fängelse för ett fall av våldtäkt, och friade honom från misstankar om ytterligare en våldtäkt. Arnault överklagade domen.

Den 3 december 2018 stod det klart att hovrätten skärpte straffet till två och ett halvt års fängelse för två fall av våldtäkt mot en kvinna. Arnault dömdes även till att betala skadestånd till målsäganden.

Den 27 december överklagade Jean-Claude Arnault hovrättens dom till Högsta domstolen.

Jean-Claude Arnault har konsekvent nekat till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenska Akademien - teckenspråk

Mer i ämnet