Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Två Nobelpris i litteratur delas ut i år Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Två Nobelpris i litteratur delas ut i år

Publicerad

Nobelpriset i litteratur kommer att delas ut igen efter ett års frånvaro. Det beslutade Nobelstiftelsen på sitt styrelsemöte under tisdagen. 2019 delas två pris ut ett för 2018 och ett för 2019.

I maj 2018 meddelade Svenska Akademien att man sköt upp 2018 års Nobelpris i litteratur på grund av den förtroendekris som uppstått. Men nu meddelar Nobelstiftelsen att man åter har förtroende för akademien.

Nobelstiftelsens styrelse anser att de åtgärder som Svenska Akademien vidtagit och avser att vidta skapar goda möjligheter att återupprätta akademiens förtroende som prisutdelande institution”, skriver Nobelstiftelsen i ett pressmeddelande.

Nobelstiftelsen pekar främst på de förändringar som akademin genomfört under året:

”Akademiens regelverk har ändrats och gjort det möjligt för ledamöter att avgå. Stadgarna har förtydligats. Flera nya ledamöter har valts in. I akademien ingår inte heller längre ledamöter som är föremål för jävs- eller brottsutredningar”, skriver stiftelsen i meddelandet.

Stiftelsen är även nöjd med att akademien ska tillämpa en större öppenhet kring sin ekonomi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenska Akademien - teckenspråk

Mer i ämnet