Historiker: Sveriges dödstal bland de lägre i Europa

Uppdaterad
Publicerad

De flesta länder i Europa har drabbats betydligt hårdare av pandemin än Sverige, enligt en färsk sammanställning av överdödligheten. Det säger Fredrik Charpentier Ljungqvist, historiker vid Stockholms universitet, till TT.

Han menar att det finns myter om att Sverige skulle vara bland de värst drabbade av covid-19 i Europa. Det stämde i viss mån i slutet av den första vågen i maj, men att man nu ser att Sverige är ett av de mer lindrigt drabbade länderna i Europa.

– Ungefär två tredjedelar av länderna i Europa har en betydligt högre överdödlighet än Sverige. Men i Norden ligger Sverige fortfarande i särklass högst. Än så länge, ska jag säga, för situationen i Danmark försämras nu under början av året, tillägger han.

Charpentier Ljungqvist har undersökt även tidigare pandemier, och även där har Sverige och Danmark drabbats hårdare än andra nordiska länder. Han tror att det kan bero på att fler bor i städer och de båda ländernas tätare kontakter med kontinenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet