Foto: Henrik Montgomery/TT / SVT

UD i Kina: Svensk minister gjorde fel

Uppdaterad
Publicerad

Det kinesiska Utrikesdepartementet ger sin ambassadör i Sverige sitt stöd, och säger att det var fel av den svenska kulturministern Amanda Lindh att närvara vid Svenska PEN-klubbens prisutdelning förra veckan.

Det blev kinesiska UD:s svar när SVT:s korrespondent Ulrika Bergsten i dag frågade om de hot om konsekvenser för den svenska regeringen som Kinas Sverigeambassadör uttalade i fredags.

– Det var fel av den svenske ministern att närvara. Gui Minhai har behandlats enligt kinesisk lag och har brutit mot den. Kina kräver respekt för sin suveräna lagstiftning, sade talespersonen Geng Shuang.

Hoten kom inför PEN:s prisutdelning, där priset i år gick till den fängslade svensk-kinesiska förläggaren Gui Minhai. Den svenska kulturministern Amanda Lind (MP) deltog i ceremonin och hoten fördömdes av bl.a. statsminister Stefan Löfven (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kina och Sverige

Mer i ämnet