Foto: Yuri Gripas/Reuters/TT

USA-sanktioner mot Turkiet införda

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har skrivit under sin tidigare aviserade presidentorder om att införa sanktioner mot Turkiet.

Sanktionerna gäller tre ministrar,  bland dem försvarsminister Hulusi  Akar. Deras ekonomiska tillgångar i  USA fryses och amerikanska individer, företag och institutioner förbjuds att göra affärer med dem.

Sanktionerna stoppar även de pågående förhandlingarna med landet om ett handelsavtal värt 100 miljarder dollar och höjer tullen på turkiskt stål till 50 procent, rapporterar Reuters.

Turkiets offensiv i Syrien – Teckenspråk

EU är överens om att ”fördöma Turkiets militära agerande som allvarligt underminerar stabiliteten och säkerheten i hela regionen”, heter det i ett gemensamt uttalande från utrikesministermötet i Luxemburg.

Pratade med Erdogan

USA:s vicepresident Mike Pence uppger att Trump på måndagen har pratat med sin turkiske motpart Recep Tayyip Erdogan och då uppmanat om ett omedelbart eldupphör från turkiskt håll.

– USA gav inte Turkiet grönt ljus att invadera Syrien, sa Pence och upprepade närmast ordagrant utrikesminister Mike Pompeos ord från förra veckan.

Pence uppgav även att han själv på Trumps order ska åka till Turkiet för vidare samtal med den turkiska regeringen.   

– Han gav mig i uppgift att leda en delegation. Jag kommer att åka till regionen så fort som möjligt för att förhandla om eldupphör och försöka nå en lösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turkiets offensiv i Syrien – Teckenspråk

Mer i ämnet