”Vi är så redo för finalen i morgon”

Uppdaterad
Publicerad

Nu berättar Julia Kankkonen och Juli Af Klintberg om The Deaf Greenroom Melodifestivalen 2021.

Nu har ni jobbat sex lördagar i rad och i morgon är det final, är ni redo?

– Ja absolut! Vi är så redo för finalen i morgon, det ska bli så roligt! Också därför att vi faktiskt har gjort alla deltävlingarna i år, tidigare är det bara finalen som har gestaltats, men nu alltså även alla deltävlingar fram till finalen, så vi har jobbat med det här i sex veckor nu, säger Juli Af Klintberg. 

Teckenspråksvärlden

– Ja, som Juli säger så har vi i några år gjort bara finalen, men i år skulle vi även göra alla deltävlingarna sex lördagar i rad. Så jag kontaktade Juli och frågade om hon kunde tänka sig och ställa upp, hon sa ja, säger Julia Kankkonen.

– Var du säker på att du var beredd att ställa upp sex lördagar, säger Julia Kankkonen

– Ja, säger Juli Af Klintberg.

– Sex veckor har gått jättefort, och i morgon är det final. Helt fantastiskt. Dom här lördagarna har bara varit wow, säger Julia Kankkonen

Juli, det är ju första gången du varit kommentator, hur känns det?

– Ja, första lördagen var det lite förvirrande för det var så mycket teknik att hålla reda på, och så många kanaler. Teckenspråksstjärnorna är ju tyvärr inte med på scenen med artisterna på Mello, vilket dom borde vara. Eller så skulle vi ha ett eget, Tello (T för teckenspråk) istället för Mello, det vill vi ju ha, säger Juli Af Klintberg.

– Men i alla fall, första lördagen det var mycket att hålla reda på, och vad ska jag titta på, och vad ska jag kommentera, vad vill publiken veta, vad är dom intresserade av. Men det tog inte lång tid innan jag hade hittat en form som fungerade, säger Juli Af Klintberg.

Julia, kan du berätta hur det kom sig att ni startade Deaf Greenroom på sociala medier?

– Jo, när vi började gestalta mello fanns det en diskussion på ett annat ställe på Facebook där man diskuterade kvaliten på översättningen av sångarna och vilka kläder de hade på sig. Men det där var på fel forum, men sen när jag jobbade med aktörernas teckenspråksöversättningar av Eurovision 2015 så träffade jag många teckenspråksartister som hade gjort ett fantastiskt arbete med att översätta sångerna. Publiken får rösta på sångartisterna men inte på teckenspråksartister som har gjort ett så fint jobb med översättningarna, och det var då funderingarna började, säger Julia Kankkonen.

– Och sen startade jag Deaf Greenroom som ett experiment som var tänkt till Mellofinalen. Då fanns det inte teckenspråksartister för deltävlingarna, bara för finalen. Så folk tittade på deltävlingarna med text och röstade sedan vid finalen. Nu finns det teckenspråksartister att rösta på i deltävlingarna och sen kan man kolla om det blev samma resultat som i vanliga Mello med text, vilket det inte blir, men det visar hur fantastiskt teckenspråket är ! Så överlägset, och med den kvalitén i översättning ger det låtarna en helt annan dimension, det blir ju också en helt annan känsla av att man har varit med på hela resan, säger Julia Kankkonen.

– Och det blev så bra, så jag håller med Juli att vi kunde ha ett eget Tello istället., säger Julia Kankkonen. 

– Men det var så det gick till, och nu har vi kört sex lördagar i rad och i morgon är det final, säger Julia Kankkonen. 

– Och det känns som att vi är med under hela processen. Diskussionerna har förändrats och samtalen har blivit mer djupa om hur fantastiskt teckenspråket är. Så det har varit härliga lördagar, säger Julia Kankkonen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet