Foto: AP Photo/Keystone,Salvatore Di Nolfi

WHO: 190 000 personer i Afrika kan dö

Uppdaterad
Publicerad

Under coronapandemins första år kan upp till 190 000 människor dö av covid-19 i Afrika, slår Världshälsoorganisationen WHO fast i en ny rapport.

WHO har undersökt hur 47 länder ska klara sig om viruset inte kontrolleras. 29-44 miljoner människor beräknas bli smittade och av dem väntas uppemot 190 000 människor dö.

Precis som i andra delar av världen är den stora risken i Afrika att vårdplatserna inte ser ut att räcka till. Enligt WHO:s undersökning finns det i snitt bara 9 IVA-platser per en miljon invånare i de afrikanska länderna. Dessutom är avstånden långa och det är inte säkert att människor hinner få vård i tid.

Coronaviruset – Teckenspråk

Smittspridningen går långsammare i Afrika än i andra delar av världen och kan återkomma under flera år om inte satsningar i förebyggande syfte görs, enligt WHO.

– Vi måste testa, spåra, isolera och behandla, säger Matshidiso Moeti, WHO:s regionala chef för Afrika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet