Foto: STR / AFP

300 smittade, sex döda i lungvirus i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 300 personer har smittats och sex har avlidit i det sarsliknande lungviruset i Kina. Det bekräftar nu myndigheter.

Smittan misstänks ha spridit sig till flera länder och världshälsoorganisationen WHO överväger att utlysa nödläge. Beslut fattas på ett möte på onsdagen.

– Fler fall är att vänta i andra delar av Kina och möjligen i andra länder de närmaste dagarna, varnar en talesman för Världshälsoorganisationen, WHO.

Det är konstaterat att Coronaviruset smittar mellan människor. Flygplatser i Asien och USA har börjat screena flygpassagerare.

Vad är coronaviruset?

Corona-viruset är en virusgrupp som bland annat orsakar förkylning med halsont och hosta, ibland lunginflammation. Virusets effekt riskerar att ge allvarliga konsekvenser på de som smittas, i synnerhet om man redan har nedsatt hälsoläge.

Hur upptäcktes coronaviruset?

Upptäckten av coronaviruset gjordes den 31 december 2019 då ett flertal personer i den kinesiska staden Wuhan hamnat på sjukhus efter att ha besökt en fiskmarknad. Sedan dess har viruset upptäckts i flera länder, bland andra Japan, Thailand och USA. Undersökningar av virusförekomst har gjorts även i Sverige, dock utan att i nuläget kunnat påvisa smitta (januari 2020).

Hur smittar coronaviruset?

Viruset sprids genom luften och smittspridningen tros ske från djur till människa. Man misstänker även att smittspridning kan ske från människa till människa.

Kan coronaviruset spridas till Sverige?

Risken för spridning till Sverige är liten men det finns så klart en teoretisk risk, i synnerhet kopplat till resenärer som varit i de drabbade områdena. Enligt Folkhälsomyndigheten är risken för smitta till Sverige liten.

Vilka symtom ger corona-viruset?

Symptomen på att någon har drabbats av sjukdomen är nysningar, hostningar, andningsproblem och feber. Detta är tecken som någon som vistats i Wuhan eller i andra smittade områden ska vara observant på. Inkubationstiden ligger på 2-14 dagar.

Vilka är riskgrupperna som kan drabbas av coronaviruset?

De som har störst risk att bli drabbade är redan sjuka och äldre personer.

Hur skyddar man sig mot coronaviruset?

Man skyddar sig genom att vidta sedvanliga smittskyddande åtgärder, till exempel genom att tvätta händerna ordentligt och ofta och undvik att röra i ansiktet och undvika kontakt med sjuka människor. Var extra uppmärksam om du vistats i områden där smitta har förekommit och besök inte marknader där djur säljs.

Skyddar munskydd mot coronaviruset?

Munskydd skyddar inte mot smitta utan används framför allt för att inte sprida eventuell smitta vidare.

Kan man resa till Kina trots coronaviruset?

Utrikesdepartementet, som tar beslut om de rekommendationer avseende resmål som finns i Sverige, har gått ut med en avrådan om att resa till Hubei-provinsen i Kina, det är området som coronaviruset har upptäckts i.

Varför heter det coronaviruset?

Om man tittar på viruset i mikroskop så ser det ut som krona och det latinska namnet för krona är just corona.

Källor: 1177, Svenska Dagbladet, SVT, Expressen, Folkhälsomyndigheten, Aftonbladet, Land

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

coronaviruset teckenspråk

Mer i ämnet