Presskonferens i regeringskansliet om överenskommelsen. Foto: TT

ÖB: Det återstår en risk

Uppdaterad
Publicerad

Dagens besked om försvarsuppgörelsen är bra, menar ÖB Sverker Göransson. Men eftersom försvaret inte fått så mycket pengar de önskat återstår en risk, säger han till SVT Nyheter.

– Vår försvarsförmåga kommer att öka de närmsta åren, den kommer dock inte att kunna nå den nivå som försvarsberedningen uttryckte och därför återstår en risk, det måste vi vara ärliga med oss själva och konstatera.

ÖB säger sig vara ”ganska övertygad” om att pengarna kommer att räcka till det han menar är det absolut viktigaste: att öka Sveriges operativa förmåga för att möta det försämrade omvärldsläget.

Känner du dig trygg med att försvarsmakten med att den här budgeten kan försvara Sverige?

– Det viktiga är att vara medveten om vad vi kan åstadkomma. Nu kommer vi en bit på väg men vi måste vara medvetna om att det är en bit kvar.

Påverkar inte spänningen

ÖB kan inte i dag säga vilka följder beslutet kommer att få och vad försvaret till exempel kommer tvingas välja bort.

– Jag kan inte nu säga vad vi måste avstå och det måste dessutom ske i en dialog med regeringen så vi är överens om hur vi väljer så vi ska inte springa i förväg och tala om vad vi ska göra.

När det gäller placeringen av en stridsgrupp på Gotland säger han:

– Det sänder en signal att vi har folk där som är beredda att ta emot ytterligare resurser när vi flyttar delar av insatsförsvaret.

Han tror inte att de ökade anslagen och den ökade operativa förmågan ökar spänningen i förhållande till omvärlden.

– Inte på något sätt, påstår jag, även om det säkert kommer att påstås från sina håll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.