Regissören: ”Vi kan stå på randen till ett tredje världskrig”

Uppdaterad
Publicerad

Regissören Oleg Sentsov greps efter Rysslands annektering av Krim 2014. Han satt i ryskt fängelse i nästan fem år, anklagad för att ha drivit en terrorcell. Nu bor han i Kiev, och i dag har hans senaste film Rhino premiär.

Han beskriver ett Kiev där folk går på teater och konserter som vanligt.

– Vi lever som vanligt och grips inte av panik. Folk har sagt att det ska komma på premiären av min film och att de inte är rädda. Okej, ingen är rädd, då är inte jag heller rädd, säger han till Kulturnyhterna.

Samtidigt hänger hotet om en invasion som en tung filt över landet. Oleg Sentsov säger att han tidigare under dagen varit ute på en skjutbana och tränat på att skjuta.

– Vi kan stå på randen till ett tredje världskrig, och det kanske startar i Ukraina. Vi vill inte ha krig men vi har levt med den risken de senaste åtta åren, säger han.

I klippet hör du Oleg Sentsov berätta mer om läget i Kiev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.