Olga Pereverza klarar sig inte på dagersättningen

Uppdaterad
Publicerad

I början av mars kom Olga Pereverza till Sverige efter att ha flytt Ukraina med sina två barn. Nu har de rätt till totalt 151 kronor i dagersättning från Migrationsverket. Pengarna ska räcka till i stort sett allt förutom boende.

– Det är en liten summa och som kvinna med småbarn är det svårt att hitta jobb, säger hon.

Den första utbetalningen från Migrationsverket kom i veckan. Hittills har Olga Pereverza förlitat sig på hjälp från privatpersoner och kyrkan för att få vardagen att gå ihop. Det räknar hon med att hon måste göra även framöver.

– Jag är tacksam för det jag får, men pengarna räcker inte för mig och mina två barn. Pengarna kan räcka till mat men jag måste även handla till exempel blöjor, säger Olga Pereverza.

Ukrainakrigets flyktingar

Jobbade som yogalärare i Kiev

Några dagar efter att Rysslands invasion inleddes tvingades hon lämna livet i Kiev och arbetet som yogalärare. Hennes man och de flesta nära släktingar är kvar i Ukraina. Med hjälp från sin syster som sedan tidigare bor i Stockholm har Olga Pereverza hittat en gästlägenhet, där en bostadsrättsförening låter henne och barnen bo till och med maj.

– Min syster och hennes man har varit ett stort stöd för oss. För dem som kommit och måste klara sig själva är det nog mycket svårare.

Trots svårigheterna att klara sig på enbart dagersättningen har Olga Pereverza inte själv någon åsikt om den borde höjas eller inte.

– Det kanske inte är möjligt att ge mer, för det finns flyktingar från flera länder och alla behöver stöd och pengar, säger hon.

Det gäller för flyktingar från Ukraina

  • Ukrainska medborgare eller de som har skyddsstatus i Ukraina och har lämnat landet efter den ryska invasionen kan få ett tidsbegränsat uppehållstillstånd i Sverige, enligt EU:s massflyktsdirektiv.
  • Den som får ett sådant uppehållstillstånd blir inte folkbokförd i Sverige och har därför inte rätt till samma ekonomiska stöd.
  • Däremot kan personen ansöka om den dagersättning från Migrationsverket som även asylsökande har rätt till.

På boenden där mat ingår är dager­sätt­ningen:

  • 24 kr för vuxna ensamstående
  • 19 kr per person för vuxna som delar hushållskostnader
  • 12 kr för barn till och med 17 år.

På boenden där mat inte ingår är dager­sätt­ningen:

  • 71 kr för vuxna ensamstående
  • 61 kr och person för vuxna som delar hushållskostnader
  • 37 kr för barn 0–3 år
  • 43 kr för barn 4–10 år
  • 50 kr för barn 11–17 år.

Om personen har ett mycket starkt behov av en vara eller tjänst som inte täcks av dagersättningen går det att ansöka om särskilt bidrag för det. Det kan till exempel vara glasögon, en barnvagn eller vinterskor. Migrationsverket gör alltid en individuell bedömning av behovet.

Källor: Migrationsverket och Försäkringskassan

Nära 30 000 från Ukraina har sökt skydd i Sverige

Drygt 29 500 personer hade sökt skydd i Sverige enligt massflyktsdirektivet vid lunchtid på fredagen.

Av dem har knappt 22 500 beviljats uppehållstillstånd, men det finns en eftersläpning i de siffrorna enligt Migrationsverkets presstjänst.

Bland de som söker skydd är:

  • 61 procent vuxna
  • 37 barn i familj
  • 2 procent ensamkommande barn.

Omkring hälften av de som beviljats uppehållstillstånd har ordnat boende på egen hand.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets flyktingar

Mer i ämnet