Opinion live den 28 september

Uppdaterad
Publicerad

Är det rätt eller fel av författare att bojkotta Bokmässan i Göteborg på grund av en annan utställare? Hur mår egentligen biblioteken? Och det nya teaterbråket – är det smart satir eller ren rasism?

Den 28 september klockan 22:00 sändes Opinion live i SVT1 med Belinda Olsson som programledare.

Kolla in liveflödet från programmet – där finns fördjupning och frågor.

Opinion live hösten 2017

---

Över 100 författare bojkottar i år Bokmässan i Göteborg på grund av att den högerextrema tidning Nya Tider har beviljats en monter på mässgolvet. Rätt eller fel? Frågan diskuteras med bland andra SVT-journalisten Janne Josefsson, Dalademokratens chefredaktör Göran Greider samt författarna Andreas Norman och Patrik Lundberg.

---

En ny undersökning från fackförbundet DIK visar att 55 procent av landets bibliotekarier upplever att mängden direkta hot har ökat de senaste två åren.

Hur mår egentligen de svenska biblioteken – och bibliotekarierna? Och vilken roll ska biblioteken ha i dagens samhälle? Bör de ens finnas kvar? Frågan diskuteras med bland andra den liberala debattören Fredrik Segerfeldt, stadsbibliotekarierna Johanna Hansson och Anette Eliasson.

----

I pjäsen ”Tidningshuset som Gud glömde” framställs Göteborgs-Postens politiska redaktör Alice Teodorescu som vampyr, vilket hon själv reagerade starkt på. Teodorescu är född i Rumänien och att hon framställs som vampyr kallar hon “nidbilder gränsande till rasism”.

Hur långt får satiren gå – och är teatern vänstervriden? Frågan diskuteras med bland andra dramatikern och teaterdirektören Suzanne Osten samt Pontus Stenshäll, konstnärlig ledare på Göteborgs Stadsteater.

----

Se programmet i SVT Play.

Liveflödet finns även i Duo-appen – ladda ned den här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Opinion live hösten 2017

Mer i ämnet