Oppositionen: Missriktad och temporär budget

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och samarbetspartierna får skarp kritik från oppositionspartierna som anser att höstbudgeten är både missriktad och alltför temporär.   

Moderaternas ekononomiskpolitiske talesperson, Elisabeth Svantesson, tycker att det är bra att januaripartierna storsatsar i en lågkonjunktur och hon har ingenting emot att budgetens reformer till största delen består av lånade pengar, men då måste de politiska prioriteringarna vara de rätta.

– Det handlar om vad man gör med pengarna, säger hon.

HÖSTBUDGETEN 2020

Enligt Svantesson har de sammanlagt 105 miljarderna i budgeten inte använts på rätt sätt. Det saknas satsningar för att bekämpa gängkriminaliteten, men framförallt tror inte Svantesson att budgetens reformer – såsom höjd a-kassa – kommer att ge några nya jobb då det enligt henne inte är reformer som gör det mer lönsamt att arbeta jämfört med att inte göra det. 

– All kraft måste läggas på att få ned arbetslösheten och det gör man inte i den här budgeten, säger hon.  

”Otroligt spretigt”

Även Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson, Oscar Sjöstedt, tycker att budgeten är missriktad, utan en tydlig linje i reformerna.

-Det är otroligt spretigt. Det är tydligt att det här är en budget som främst handlar om att hålla fyra partier nöjda så att de kan fortsätta regera, snarare än att lösa problemen, säger han.

Sjöstedt säger vidare att budgeten saknar en varaktig, långsiktig  finansiering för försvaret, rättsväsendet och kommunerna, vilket gör att inte minst kommunerna får svårt att planera för sin verksamhet kommande år.

”Risk för dyra kompletteringsköp”

Inte heller Kristdemokraterna är särskilt imponerad av budgeten. Den ekonomiskpolitiske talespersonen Jakob Forssmed beskriver budgetprocessen som om fyra partier har ”storhandlat, hungriga och utan inköpslista”.

Trots stora reformer har januaripartierna enligt Forssmed inte lyckats fylla budgeten med rätt innehåll. Enligt honom är arbetsmarknadsåtgärderna missriktade och kommer inte att ge jobb till de som förlorat dem under pandemin. Han efterlyser också satsningar för att få bukt med växande vårdköer och en allt större vårdskuld. Regeringen kommer därför att behöva återkomma med nya åtgärder.

-Det finns risk för dyra kompletteringsköp.

Vänsterns Ulla Andersson säger att hon i stället för utökat rut-avdrag hade hoppats på en större satsning på välfärden och på en minskad ekonomisk ojämlikhet, men blivit besviken.

– Det är noll och intet handlingskraft (i budgeten) när det gäller att bekämpa den ekonomiska ojämlikheten, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

HÖSTBUDGETEN 2020

Mer i ämnet