Miljontals indier planerar att fira den hinduistiska högtiden Diwali med start dem 14 november – och oron är stor att det ska göra att spridningen av coronaviruset ökar i landet igen. Foto: ARUN SANKAR/AFP/TT/SVT

Oro för ökad smittspridning inför indisk högtid

Publicerad

Den hinduistiska högtiden Diwali infaller i år den 14 november och kan liknas vid den svenska julen. I normala fall samlas miljontals indier för att fira tillsammans med nära och kära, och den indiska regeringen befarar att spridningen av coronaviruset nu ska ta ny fart i landet.

– Siffrorna kan börja öka igen, säger Trishala Goswami som ska fira Diwali.

Diwali är en stor högtid för handeln i Indien, och med en ekonomi som förlorat mycket under coronapandemin hoppas många att den nu ska ta fart igen.

Men oron för smittspridningen i samband med högtiden är stor och landets hälsominister har gått ut och vädjat till alla som ska fira Diwali att i år göra det i mindre grupper.

– Jag kommer sakna att träffa familj och vänner, men jag tror att videosamtal kommer kunna lösa det problemet, säger Trishala Goswami som i år firar Diwali tillsammans med sin mamma.

Hör Trishala Goswamj berätta mer om hur hon ska fira Diwali i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.