Oro kring ny polisorganisation

Uppdaterad
Publicerad

Facket ser flera risker med hur polisens omorganisation går till. ”Det är en jättestor oro”, säger Lena Nitz på Polisförbundet.

Polisens arbete med att stöpa om 21 myndigheter till en enda stor går framåt. Den stora myndigheten delas upp i sju regioner och nu finns färdiga förslag på hur de två största regionerna, sett till antalet anställda poliser, Syd och Stockholm ska fördelas.

– Vi har lämnat förhandlingen i enighet, men vi har lyft fram de risker som vi ser, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Flera risker

De risker som lyfts fram i Syd är brister i IT-stöd, lokaler som inte är anpassade för bemanning och verksamhet, otydligt arbetsmiljöansvar, att det kan bli svårt att få folk att jobba i glesbygden, att regionerna inte synkar med Åklagarmyndighetens kammarindelning och att verksamheten leds på distans.

Även om alla regioner inte kommit in med förslag skiljer sig den generella synen på riskerna inte åt i landet.

– Problemställningarna är likartade, säger Thomas Rolén, regeringens särskilda utredare.

Långa avstånd

En punkt som lyfts fram i Syd är långa avstånd för exempelvis spanare och poliser som arbetar med grova brott och tekniker.

– De kan få väldiga avstånd. Det ser vi egentligen redan i dag. Jag jobbar i Växjö och vi har tekniker som åker ner till Malmö då och då för att stötta. Det är klart att det går mycket tid åt att ligga på vägarna, säger Tomas Stjernfeldt, första vice ordförande för Polisförbundet Syd.

Avstånden är antagligen ett ännu större problem i andra delar av landet.

– Norr är en gigantisk region. Man tycker kanske inte att de som genomför det här har tillräckligt mycket kunskap för att se riskerna i den dagliga verksamheten, säger Lena Nitz.

Skapar oro

Även om förbundet är positivt till omorganisationen, är det kritiskt till att det går för fort.

– När man gör saker för snabbt är det naturligt att det är svårt för medarbetarna att känna delaktighet och ta in information, säger Nitz.

Var de anställda hamnar är heller inte helt klart.

-Man känner sig inte trygg, allra otryggast är nog cheferna som ska leda resten av organisationen, det blir ju en problematik.

I en hemställan skriver förändringskansliet i Syd att riskerna måste tas på allvar och att regionala handlingsplaner om detaljnivån ska tas fram.

Fakta: Ny organisation nästa år

Polisens 21 myndigheter och Rikspolisstyrelsen slås ihop till en från och med nästa år.

Myndigheten delas upp i sju regioner, som i sin tur delas upp i 35 polisområden, och 99 lokalpolisområden.

 * Nord – Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten, med administrativa huvudorten Umeå.

 * Mitt – Gävleborg, Uppsala och Västmanland, med huvudort Uppsala.

 * Bergslagen – Örebro, Värmland och Dalarna, med huvudort Örebro.

 * Stockholm – Stockholm och Gotland, med huvudort Stockholm.

 * Öst – Sörmland, Östergötland och Jönköping, med huvudort Linköping.

 * Väst – Västra Götaland och Halland, med huvudort Göteborg.

 * Syd – Kalmar, Kronoberg, Blekinge och Skåne, med huvudort Malmö.

Källa: polissamordningen.se (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.