Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Musk, som kallar sig själv en absolutist när det kommer till yttrandefrihet, har lovat att göra Twitter till en friare plattform – men kommer han lyckas med det? Hör tre experter om plattformens framtid i klippet. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT, Scott Olson/AFP/TT & Internetstiftelsen

Oro när Twitter köps av ensam ägare: ”En ny situation för världen”

Uppdaterad
Publicerad

En av världens största sociala medier-plattformar, Twitter, ser ut att hamna helt i händerna på mångmiljardären Elon Musk. Han talar sig varm om yttrandefrihet – men köpet väcker ändå viss oro bland experter.

– Vi har aldrig haft den här typen av gigantiska plattformar som nått hela världen som ägts av en enda rik person i USA, säger Måns Jonasson, internetexpert på Internetstiftelsen.

Twitters styrelse godkände under måndagen Elon Musk bud på 54,20 dollar per aktie, vilket är långt mer mer än vad aktien var värd innan budet blev känt.

Styrelsen har tidigare varit skeptiskt till Musk men kommer nu att rekommendera aktieägarna att säga ja till köpet. Bolaget skulle därmed försvinna från börsen och bli privatägt med Musk som ensam ägare.

Jämför med ägande i traditionell media

Måns Jonasson på Internetstiftelsen liknar Elon Musk Twitterköp vid den ägarkoncentration som redan finns för tidningar, TV och radio.

– Men till och med de har inte haft samma räckvidd över hela världen som till exempel Twitter eller Facebook. Det är en ny situation för världen att vi har ett fåtal rika amerikanska män som äger en stor del av den öppna informationsplattformen.

Mediestrategen Brit Stakston anser att uppköpet av Twitter nu ger övrig media ett större ansvar. 

– Jag tror att det stora ansvaret ligger på de traditionella medierna som ju haft en ganska osund relation till Twitter, där man lätt plockar upp minsta lilla utspel.

En förespråkare för yttrandefrihet

När budet gått igenom hyllande Musk det fria ordet och skrev att Twitter är det ”digitala torget där frågor som är avgörande för mänsklighetens framtid diskuteras.”

Musk har beskrivit sig som en ”yttrandefrihets-absolutist” och är skeptisk till moderering som innebär att meddelanden och personer tas bort från plattformen.

Men den totala friheten är en utopi säger Brit Stakson, som är övertygad att Musk kommer landa i att moderering och policys behövs på plattformen.

– Människan är alldeles för galen. Det finns särintressen, politiska intressen och en massa möjligheter att manipulera samtalen. Den sortens klimat måste man tyvärr reglera på något sätt. De utmaningen kommer Musk fortfarande behöva brottas med.

Kan Twitter bli friare med Elon Musk vid rodret? Hör tre experter i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.