Över 50 förstörda busskurer – ska ha skjutits sönder med luftvapen

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckan har över 50 busskurer i Södertälje förstörts. Under natten till fredagen ska glasrutor i flera busskurer skjutits sönder med luftvapen och totalt handlar det om skador för miljonbelopp enligt trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).

– Det här är någonting planerat där man använt tillhyggen. Det är inga pojkstreck enligt de rapporter vi har fått, säger Kristoffer Tamsons.

Enligt moderaternas presstalesperson saboterades 35 busskurer under förra helgen, och ytterligare 20 under natten. Sammanlagt 55 busskurer runt om i Södertälje, bland annat i Saltskog och vid Vasa handelsplats, har förstörts.

Kristoffer Tamsons (M) menar att flera av busskurerna har skjutits sönder med luftvapen. Foto: SVT

– Det här är tyvärr resultatet av människor som inte kan skilja på rätt och fel, och som hellre förstör än är med och bygger det här samhället, säger Kristoffer Tamsons som menar att det kan kosta miljonbelopp att ersätta de krossade rutorna.

Har man tittat på möjligheten att använda härdat glas?

– Vi gör ju ständigt sådana övervägningar. Även i det här fallet tittar Nobina på om det kan vara aktuellt och vilka kostnader det kan medföra.

Blir det dyrare?

– Ja, det blir dyrare och det är inte heller svaret på angrepp mot kollektivtrafiken. Svaret är att slå tillbaka mot angriparna – att markera att det här inte är acceptabelt och lagföra de här människorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.