Foto: TT

Proteststorm mot Snapchat efter uppdatering

Uppdaterad
Publicerad

Snapchat har gjort en rejäl uppdatering av appen, tänkt att sätta ett större fokus på användarnas relationer. Men i stället upplever många att resultatet har blivit det raka motsatta – och de negativa reaktionerna har nått sällan skådade proportioner. En digital protestlista för att återgå till den gamla versionen har nu fått 1,2 miljoner underskrifter.

De senaste veckorna har företaget bakom Snapchat rullat ut en uppdatering av appen. Men till skillnad från tidigare designförändringar är den här mer omfattande – och har väckt en kritikstorm utan dess like.

Företagets uttalade mål är en ”ny och förbättrad Snapchat” som är tydligare organiserad runt användarnas relationer och separerar den sociala delen från media, men i stället upplever många att det har blivit rörigare och att man – i motsats till syftet – ser mindre uppdateringar från vänner och mer från kändisar och andra innehållsskapare.

Detta har fått irriterade användare att använda så kallade VPN-appar för att komma runt den nya designen. En del säger sig delvis eller helt ha övergett Snapchat och i stället gått över till Instagram med dess ”Instagram stories” och chattappen Kik.

Stort genomslag

Kort efter att den nya versionen lanserades startade en australisk användare vid namn Nic Rumsey en digital protestlista för att få tillbaka den gamla versionen av appen. Namninsamlingen ”Remove the new Snapchat Update” har fått oväntat stort genomslag och har på måndagen samlat en bra bit över 1,2 miljoner underskrifter.

Skärmdumparna visar ett exempel på hur det kan se ut efter Snapchats designomgörning. Användare ser nu två separata flöden. Om man svajpar vänster den nya så kallade ”dynamiska Vänsidan”, som visar dina vänner beroende på hur du kommunicerar med dem. Till höger (i mitten i bild) den uppdaterade ”Upptäck”-sidan där stories från utgivare, innehållsskapare och andra Snapchat-användare samlas. Foto: AP / TT

Lyssnar inte

Snapchat ser dock inte ut att lyssna till kritikerna. Evan Spiegel, vd för Snap, har i princip sagt att den nya versionen är här för att stanna och att användarna kommer att gilla det nya utseendet i sinom tid.

”Det tar tid för folk att vänja sig, jag som har använt den nya versionen ett par månader känner mig mycket hängiven tjänsten”, sa han häromdagen i samband med ett besök på ”Goldman Sachs Internet & Technology Conference” i San Francisco, Kalifornien.

Det återstår att se om användarna håller med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.