Benny Gantz och Benjamin Netanyahu tvingades komma överens om en koaltionsregering Foto: TT Nyhetsbyrån

Analys: ”Överlevaren Netanyahu stärkt av nödregering”

Publicerad
Analys ·

För några veckor sedan var det ”otänkbart”. Nu bildar de två ärkerivalerna Benjamin Netanyahu och Benny Gantz regering tillsammans.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och oppositionsledaren Benny Gantz har kommit överens om att bilda en enhetsregering för att klara coronakrisen. Därmed undviks ett fjärde val och ett drygt år av politiskt dödläge har brutits.

Först ut att leda landet blir Netanyahu som kommer att vara premiärminister under 18 månader. Efter det ska han ersättas av talmannen Benny Gantz – om koalitionen håller.

Fördel Netanyahu

Tre parlamentsval har hållits i Israel under loppet av mindre än ett år, utan att någon regering kunnat bildas. Det senaste valet hölls den 2 mars.

Att Benjamin Netanyahu nu sitter kvar som premiärminister stärker bilden av honom som en politisk överlevare. Han är den regeringschef som suttit längst i staten Israels historia.

För ”Bibi” innebär överenskommelsen om en nödregering att han vinner mer tid att undkomma de korruptionsåtal som riktats mot honom.

Sprucken allians för Gantz

Men för den tidigare arméchefen Benny Gantz som nu blir vice premiärminister ser överenskommelsen inte lika fördelaktig ut. Gantz har upprepade gånger sagt att han aldrig kommer att sitta i en regering ledd av en premiärminister som står under åtal.

Motståndet mot Netanyahu har varit själva klistret i Gantz allians, och många av hans anhängare är besvikna på vad de ser som en kapitulation inför den ledare de ville avsätta. Den breda sammanslutning som Gantz lett i Knesset har spruckit i protest mot förhandlingarna om en samlingsregering.

Korruptionsåtal centralt i regeringsförhandlingarna

Gantz parti Blåvitt får flera viktiga ministerposter. Bland annat justitieministerposten går till Blåvitt, men Netanyahu kommer att ha vetorätt när det gäller flera viktiga utnämningar inom rättsväsendet – som tillexempel vem som utnämns som statsåklagare och justitiekansler.

Att Netanyahu nu får inflytande över de myndighetspersoner som ska avgöra hans eget öde har retat Gantz anhängare. Själv nekar Netanyahu till anklagelserna om mutor, bedrägeri och trolöshet mot huvudman och har kallat de tre korruptionsåtalen mot honom för en politisk häxjakt.

Annekteringar på Västbanken

Netanyahu och Gantz står långt ifrån varandra i flera politiska frågor, inte minst när det gäller Donald Trumps plan för att lösa konflikten mellan israeler och palestinier.

Benjamin Netanyahu har gått till val på löftet att låta samtliga israeliska bosättningar på den ockuperade Västbanken införlivas med Israel om han får bilda regering.

Benny Gantz har sagt att han inte kommer att ställa sig bakom en annektering som inte har internationellt stöd, något som saknas idag.

Stränga karantänsregler

Israel har infört hårda restriktioner under coronapandemin. Skolor och företag har stängts och stränga karantänsregler har införts.  173 israeler har dött i covid-19 och fler än 13 600 personer har smittats.

Enligt regeringsöverenskommelsen ska Netanyahu sitta på premiärministerposten fram till oktober 2021 då det är tänkt att Gantz ska ta över. Men bland israeliska politiska bedömare finns en betydande skepis till att regeringen kommer att hålla fram till dess.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val i Israel

Mer i ämnet