USA kan stötta palestinsk stat

Uppdaterad
Publicerad

USA kan komma att acceptera en FN-resolution som leder till en palestinsk stat. Uppgifterna kommer efter det att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gått till val med löftet att aldrig erkänna en palestinsk stat, och vunnit.

Uppgifterna, som presenteras i the New York Times i dag, går ut på att den amerikanska regeringen kan komma att gå med på en resolution i FN:s säkerhetsråd som slår fast principen om en två-statslösning. Källorna är flera högt uppsatta tjänstemän inom administrationen.

Resolutionen skulle innebära en palestinsk stat, enligt 1967 års gränser, och landutväxling mellan Israel och Palestina.

Trots att principen om en två-statslösning redan anammats av USA har regeringen aldrig gått med på resolutioner med sådana skrivningar i FN, eftersom det skulle ses som en attack mot den nära allierade Israel.

”Stödjer inte förhandlingar”

– Vi har alltid stöttat direkta förhandlingar mellan israeler och palestinier... Nu befinner vi oss i en verklighet när Israels regering inte längre stödjer direkta förhandlingar. Därför måste vi helt klart väga in det i våra beslut att gå vidare”, säger en källa till the New York Times.

Benjamin Netanyahu sade mot slutet av sin valkampanj att han aldrig kommer att acceptera en palestinsk stat och experter slog därmed fast att fredssamtalen var döda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Israel

Mer i ämnet