Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns mycket som tyder på en rysk kollaps nu”, säger Joakim Paasikivi. Hör överstelöjtnanten om den senaste krigsutvecklingen i klippet. Foto: SVT

Paasikivi om läget i Cherson: ”Kommer få stora konsekvenser”

Publicerad

Information sprids om att Ryssland tvingats till reträtt i Cherson, uppgifter som ännu inte har bekräftats. Skulle de stämma menar överstelöjtnant Joakim Paasikivi att det skulle vara ett stort bakslag för Ryssland.

– Det finns många tecken som tyder på en rysk kollaps. I området runt Cherson så talas det om att det är fler ryssar än man tidigare trott, upp mot 10 000 – 20 000, och att de nu okontrollerat drar sig tillbaka under artillerield från den ukrainska sidan, säger överstelöjtnanten i SVT:s Morgonstudion.

Stämmer uppgifterna kan det blir ett ännu större nederlag än vad det tidigare talats om. Det kommer enligt Paaskivi få återverkningar i Kreml.

Kan det här vara början på slutet av kriget?

– Det är general Surovikin fel. Den som han fått order ifrån Soygun kommer åka. Det är svårt för mig att se hur Putin skulle kunna isolera sig och säga ”det här är bara arméns beslut”. Det här kommer få stora konsekvenser tror jag.

”Ryssarna kommer ingenstans”

Om reträtten skulle stämma, skulle det innebära att många ryska soldater mist livet. Den okontrollerade reträtten motsvarar den som skedde i Charkiv men är i så fall i större skala.

– I så fall så skjuter ukrainarna med artilleri mot de två övergångar som finns. Pontonbroar och färjor. Ryssarna kommer ingenstans. De har inte organiserat det försvar som ukrainarna var rädda för utan är nu inträngda i två stycken kittlar och där skjuter Ukraina. Det här är en situationen som de ukrainska styrkorna har tvingat fram, för att de är duktigare, säger Paasikivi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet