Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikesreporter Elin Jönsson om läget i Cherson. Foto: SVT

Inifrån Cherson: ”Blandning av hopp och förtvivlan”

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands påstådda reträtt från den ockuperade staden Cherson väcker blandade känslor hos det ukrainska folket. Efter åtta månader av ryskt styre är det inte mycket som är sig likt i den södra kuststaden.

– De beskriver den som helt obeboelig och död, säger SVT:s utrikesreporter Elin Jönsson, som är på plats i Kryvyi Rih i centrala Ukraina.

Under onsdagen hävdade Ryssland att man börjat dra tillbaka militär från staden Cherson i södra Ukraina.

Uttalandet har mötts av misstänksamhet från såväl den ukrainska regeringen som omvärlden. Samtidigt kommer uppgifter från ukrainskt håll som påstår att ryska trupper visst är kvar runt staden.

Under torsdagen har SVT:s utrikesreporter Elin Jönsson varit i kontakt med flera personer som befinner sig inne i Cherson. Många har sagt att de är glada att rysk militär inte längre syns på gatorna, men samtidigt finns en förtvivlan över den förödelse och förstörelse de har lämnat efter sig.

– Ryssarna har sprängt elledningar och värmeverk. De har minerat gator, hus och avlopp. Man har stulit lokalbussar och ambulanser och plundrat hem, säger Elin Jönsson.

Rädsla för vedergällning

Att rysk militär inte längre syns till i staden innebär inte nödvändigtvis att faran är över. Många fruktar att Ryssland nu istället kommer anfalla staden utifrån. 

– Att inkräktarna är borta väcker så klart glädje men samtidigt är vi oroliga för vad som ska hända nu. Risken är stor att de planerar bomba oss, säger en Cherson-bo som vill vara anonym, till Elin Jönsson.

Hör SVT:s utrikesreporter i Ukraina berätta om situationen på plats i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.