Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör pakistanska Ayisha Siddiqas kritik mot Sverige från Klimatkonferensen i Egypten. Foto: TT/SVT

Pakistanska aktivistens klimatkritik mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om utvecklingsländers eventuella ersättning för klimatrelaterade skador är återigen en stötesten under ett toppmöte. 

23-åriga Ayisha Siddiqa från Pakistan går hårt åt Sveriges klimatpolitik.

– Pengarna behöver komma på plats nu, säger hon.

För pakistanska Ayisha Siddiqa är det självklart att rika industriländer ska betala för de konsekvenser som utsläppen orsakat. 

– När Pakistan inte längre kan förse världen med kläder, ris eller grödor då kommer de ekonomiska strukturerna i Sverige också att rämna, säger hon.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Förhandlingarna under klimattoppmötet COP27 som pågår i Sharm el Sheik i Egypten närmar sig slutfasen.

Överenskommelse saknas

Förhandlingarna under mötet har kretsat kring hur klimatmålen ska uppnås trots den ekonomiska kris som världen befinner sig i. Dessutom diskuteras om att starta en fond för att fattiga länder ska kunna ersättas för de skador som klimatförändringarna redan orsakar.

Men någon överenskommelse kring en fond för ”loss and damage”, skador och förluster, finns inte. Parterna står långt ifrån varandra. Här borde Sverige bidra mer, anser Ayisha Siddiqa. 

– Länder som Sverige har ett ansvar att se till att världens utvecklingsländer inte kraschlandar. Ni har byggt ert välstånd genom att överskrida koldioxidbudgeten, säger Ayisha Siddiqa.

Hör hennes tankar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Mer i ämnet