Efter partiledardebatten i riksdagen har tre partiledare meddelat att de smittats av covid-19. Foto: Anders Wiklund/TT

Partiföreträdare har testat positivt för covid-19 efter riksdagsdebatt

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Magdalena Andersson har smittats av covid-19, rapporterar TT.

Hon blir den tredje partiledaren som på kort tid har testat positivt för sjukdomen efter att både MP-språkröret Per Bolund och Centerledaren Annie Lööf bekräftats smittade.

Statsminister Magdalena Andersson har smittats med covid-19.

”Statsministern har testat positivt för covid-19 i ett snabbtest. Hon följer rådande rekommendationer och kommer att utföra sitt arbete hemifrån”, meddelar hennes pressekreterare i en kommentar till TT.

Per Bolund smittad

Även MP:s per Bolund och Centerpartiets Annie Lööf har smittats av sjukdomen.

Per Bolund (MP) meddelade på torsdagen på Twitter att han testat positivt för covid-19.

”Jag har nu på morgonen gjort ett snabbtest för Covid-19 som var positivt och kommer därför att sätta mig i karantän enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.”

Beskedet kommer dagen efter årets första partiledardebatt i Riksdagen, där språkröret närvarade. Bolund deltog även på ett möte under eftermiddagen.

Enligt Michael Norberg Tot, pressekreterare på Miljöpartiet, uppvisar Bolund inga symptom. Han ska ändå ha valt att göra ett test.

– Per Bolund mår bra. Han var symptomfri under gårdagen och visade inga tecken på att vara sjuk. Vi upplever att han har följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Michael Norberg Tot.

– Han tog ett snabbtest under morgonen för att vara på den säkra sidan och det visade sig vara positivt. Han har också beställt ett PCR-test för att ytterligare vara på den säkra sidan. Men vi utgår så klart ifrån att han är smittad, säger han.

När Per Bolund mötte journalister efter debatten på onsdagen hostade han framför kamerorna.

– Per Bolund kände inga symptom under hela gårdagen. Däremot satte han i halsen under en intervju på eftermiddagen, men hade ingen hosta varken innan eller efter det och inte heller under det efterföljande mötet, säger Michael Norberg Tot.

”Vi tar det här på största allvar”

Även språkröret Märta Stenevi (MP) har gjort ett snabbtest som visat negativt. Hon ska också göra ett PCR-test. Övriga tjänstemän som har befunnit sig i kontakt med Bolund har gjort snabbtester som visat negativt. Enligt Michael Norberg Tot väntar smittspårning och åtgärder enligt gängse rutiner.

– Så fort vi fick beskedet informerade vi riksdagsgruppen och alla tjänstemän så klart. Vi tar det här på största allvar, säger han.

Vad har ni för tankar kring riksdagsdebatten?

– Vi kan bara ta ansvar för vår organisation och se till att vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer så att smittan inte sprids.

Lööf testat positivt

På onsdagskvällen meddelade Centerpartiets ordförande Annie Lööf att hon testats positivt för covid-19. I en kommentar skriver hon att hon är symptomfri men väljer att isolera sig i väntan på ett PCR-test.

Enligt henne själv träffade hon en person i slutet på förra veckan som senare fick symptom och under gårdagen testade positivt på ett PCR-test.

Miljöpartiet uppger att de inte har några uppgifter om var Bolund kan ha smittats.

– Vi vet inte det i dagsläget så jag kan tyvärr inte svara på det, säger Michael Norberg Tot.

SVT Nyheter har sökt Riksdagens talman Andreas Norlén. Hans pressekreterare Pernilla Eldblom skriver i en kommentar:

”Formerna för partiledardebatten diskuterades på ett gruppledarmöte och det bestämdes att den skulle genomföras som planerat med uppmaningen till alla att hålla avstånd och att bära munskydd i kammaren. Situationen ses löpande över och ett möte med riksdagens gruppledare är sedan tidigare inplanerat imorgon”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.