Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Programledarna Anders Holmberg och Camilla Kvartoft fördelar ordet när partiledarna möts i Agenda. Partiledarna är taggade att diskutera politik, inte bara corona, säger Kvartoft. Foto: Janne Danielsson/SVT

Partiledarna möts i SVT:s debatt – här är ämnena och duellerna

Uppdaterad
Publicerad

På söndag drabbar partiledarna samman i en direktsänd debatt i SVT:s Agenda. De åtta partiledarna får pröva sina krafter vad gäller jobb, klimat, kriminalitet och äldrevård. Dessutom får de mötas två och två i särskilda dueller.  

Årets sista tv-sända partiledardebatt äger rum under en allt hetare politisk höst där både regeringen och oppositionen nyligen presenterat sina budgetar och där flera partiledare brottas med fallande förtroendesiffror. Detta efter en vår och sommar där den pågående coronapandemin slukade det mesta av syret i den politiska debatten.

– Partiledarna är taggade att diskutera politik, inte bara corona, säger Camilla Kvartoft som tillsammans med Anders Holmberg kommer att lotsa tittarna genom debatten.

Dueller

Debatten är uppdelad i fyra ämnen och varje ämne inleds med att två av partiledarna möts i en duell, varpå de andra sex släpps in i debatten.

Först ut är Centerpartiets Annie Lööf ställs mot Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, som gör sin sista partiledardebatt. Bland annat kommer arbetsrätten att debatteras, något som snabbt seglat upp som en av höstens hetaste politiska frågor.

– Det skulle kunna leda till en regeringskris, säger Camilla Kvartoft och hänvisar till att Vänsterpartiet hotat att fälla regeringen om man genomför alltför stora ändringar i las-reglerna.

Därefter möts Miljöpartiets Per Bolund och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i en duell om klimatet.

Las-frågan kan fälla regeringen

Det tredje debattämnet är en av det senaste årets stora politiska frågor – kriminalitet. Där möts statsminister Stefan Löfven (S) och moderatledaren Ulf Kristersson i en duell.

Kvällens sista ämne är äldrevården där Liberalernas Nyamko Sabuni och Kristdemokraternas Ebba Busch duellerar.  

Coronasäkrad debatt

Debatten kommer att genomföras utan publik och med goda avstånd mellan partiledarna. Journalister släpps inte in i tv-studion efteråt och SVT:s sminkpersonal kommer bara att få bistå vid sminkningen. Några tester av debattdeltagarna kommer dock inte att göras.

– Vi räknar med att partiledarna är friska när de kommer hit, säger Camilla Kvartoft.

”Får gärna hetta till”

Att hålla debatt med åtta debattglada partiledare och få dem att hålla sig till ämnet är alltid en utmaning, säger Camilla Kvartoft som dock lovar att hon och Anders Holmberg ska göra vad de kan för att debatten inte ska kännas rörig eller obegriplig utan att den tappar i intensitet.

– Det får gärna hetta till, säger hon.

Agendas partiledardebatt sänds i SVT2 och på SVT Play på söndag klockan 20.00.

Artikeln har uppdaterats med en ny och korrekt ordning av debattämnena.

Partiledardebatt 11 oktober – hålltider

Visa

Kl. 20 – 21

Jobben

Duell: Annie Lööf (C) – Jonas Sjöstedt (V)

Debatt med samtliga.

Klimatet

Duell: Per Bolund (MP) – Jimmie Åkesson (SD)

Debatt med samtliga.

Paus för Aktuellt.

Kl 21.15 – 22.15

Kriminaliteten

Duell: Stefan Löfven (S) – Ulf Kristersson (M)

Därefter debatt med samtliga partiledare.

De äldre

Duell: Nyamko Sabuni (L) – Ebba Busch (KD)

Debatt med samtliga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer