”Om den provtagne är helt asymptomatisk vid provtagningstillfället bedöms man ej vara smittsam trots att man bär på virus RNA”, står det i dokumentet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Personal på Karolinska: Uppmanas jobba även om vi är smittade

Uppdaterad
Publicerad

Personal på Karolinska Universitetssjukhuset som testat positivt för coronaviruset – men som inte har några symtom – uppmanas ändå att gå till jobbet. Ett internt policydokument påstår att om den provtagne är helt asymtomatiskt vid provtagningstillfället ”bedöms man ej vara smittsam”.

Det interna policydokumentet, som tidningen Dagens Juridik var först med att berätta om, har gått ut till ett stort antal sjukhusanställda som kallats till provtagning för covid-19 inom ramen för en forskningsstudie.

Där framgår att personal som testas positivt ska gå hem från jobbet och återkomma först efter två dagars symtomfrihet i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Men där står också:

”Om den provtagne är helt asymptomatisk vid provtagningstillfället bedöms man ej vara smittsam trots att man bär på virus RNA”.

Personal som Dagens Juridik och SVT har talat med tolkar detta som en uppmaning att jobba, så länge man inte har några symtom – även om man bär på viruset.

”För mig är det helt oacceptabelt”

SVT har också tagit del av dokumentet och pratat med en anställd som reagerade starkt när hen fick de nya instruktionerna.

– De som fått positiva svar tycker det känns fel att gå till jobbet. De har inte fått några riktlinjer om att skydda sig på något sätt, säger den anställde som vill vara anonym.

I dokumentet står det att vid ett möte med Smittskydd Stockholm den 22 april klargjordes det att bestämmelsen om att viruspositiva personer ska vara hemma och återgå till arbetet först efter 48 timmars symtomfrihet ”inte är tvingande för den som redan är symtomfri”.

Istället är det upp till verksamhetschef ”att bedöma nödvändig åtgärd”.

– Det finns en oro hos jättemånga. För mig är det helt oacceptabelt, säger den anställde.

”Utan symptom – gå till arbetet”

Karolinskas pressavdelning skriver i ett mejl till SVT att de regler som gäller är ”vid symptom – gå omedelbart hem efter att ha meddelat chef” samt ”utan symptom – gå till arbetet”.

Om provtagningen inom ramen för forskningsstudien skriver de:

”Prov tas exempelvis en måndag (man ska alltid vara symptomfri vid provtagning). Provsvar dröjer minst 48 timmar, oftast mer, vilket innebär att när svar kommer så har personen även vid ett positivt test varit symptomfri i minst 48 timmar. Om symptom uppstår under de 48 timmarna ska man gå hem och vara hemma precis som vanligt vid symptom”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet