Karolinska coronatestar personal – men inför inga nya rutiner för positiva

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår en studie där personal vid Karolinska Universitetssjukhuset testas för coronavirus. Men sjukhusledningen har inte infört några särskilda rutiner för de som testats positiva, och personal som varit symptomfria i två dygn får komma tillbaka till jobbet oavsett vad testet visat.

I studien erbjuds all personal i tjänst på Region Stockholms sjukhus provtagning. Det är frivilligt att delta och även personal och boende på äldreboenden får testa sig. Uppskattningsvis kommer mellan 10 000 och 40 000 personer att delta, uppger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid KI och enhetschef på Karolinska, som leder forskningsstudien.

I studien ingår två tester, virusspårning med PCR, alltså en pinne som förs in i svalget, samt ett blodprov via armvecket för att söka efter antikroppar mot coronaviruset.

Ingen plan för de som testats positiva

Sjukhusledningen har inte funnits tillgänglig för en kommentar, men Karolinskas presstjänst säger att det i nuläget inte finns några planer på särskilda åtgärder för personal som testats positiva och att man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Yvonne Dellmark är ordförande för Karolinska Universitetssjukhusets läkarförening och hon är kritisk till att det inte finns någon plan för smittad personal. Hör henne berätta varför i videon längst upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet