Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Christine Vojnovic, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Botkyrka kommun, om de nya antikroppstesterna. Foto: Moa Ferm/SVT

Nu ska personal på Botkyrkas äldreboenden testas för antikroppar mot covid-19

Uppdaterad
Publicerad
Botkyrka kommun kommer från och med i dag börja ta antikroppstester på personal inom äldreboenden. Det är personal i tjänst utan symptom som kommer testas.

Till en början kommer 150 tester att göras på personal som inte visar några symptom på covid-19. Först och främst sjuksköterskor som rör sig mellan olika boenden och sedan personal på vård- och omsorgsboenden där den sköraste riskgruppen finns.

– Har man symptom ska man stanna hemma, vi väljer de här testerna för att minska smittspridningen. Förhoppningen är att kunna testa så många som möjligt, säger Christine Vojnovic, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Botkyrka kommun.

I dagsläget bor 29 äldre som är smittade med covid-19 på något av Botkyrkas äldreboenden.

Annat test än i Stockholm

I och med beslutet att testa symptomfri personal för antikroppar väljer Botkyrka kommun en annan linje än Stockholms stad, där man för en vecka sedan började testa personal som är hemma med symptom för covid-19.

– Tester på sjuka ger ju bara en ögonblicksbild medan de här antikroppstesterna kommer att visa om du haft sjukdomen eller om du har den, säger Christine Vojnovic.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet