Sjuksköterskan jobbade på Karolinska och avled i sitt hem. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Coronasmittad sjuksköterska på Karolinska avliden

Uppdaterad
Publicerad

En medarbetare på Karolinska universitetssjukhuset som visat sig positiv för covid-19 har avlidit. Dödsorsaken är ännu inte helt fastställd, men sjuksköterskan hade tidigare sjukskrivit sig för covid-19-symptom.

Uppgifterna om att en sjusköterska som ska vara i 40-årsåldern avlidit spreds under onsdagen via Facebook. Nu går sjuksköterskans arbetsplats ut och bekräftar det inträffade. Sjuksköterskans chef skriver i en kommentar till SVT:

”Det är med sorg vi kan bekräfta att en sjuksköterska anställd på Karolinska Universitetssjukhuset som var covid-positiv avlidit. Vi sörjer en uppskattad och skicklig kollega och våra tankar går till sjuksköterskans anhöriga.

Sjuksköterskan var sjukskriven för sina covid-19 symptom och avled i hemmet. Den exakta dödsorsaken är inte känd och av hänsyn till den personliga integriteten kommer sjukhuset inte att lämna några ytterligare kommentarer.”

Vårdanställda tidigare vårdade på Iva

SVT har tidigare berättat om hur vårdpersonal vårdats på intensivvårdsavdelning. Inget tyder på att det är någon av dessa medarbetare som nu avlidit.

– Det är klart att man blir rädd när man hör om sådant här men det har man varit ända sedan man hörde om italienska läkare som avlidit. Egentligen är vi ju mest skyddade på jobbet, säger intensivvårdssköterskan Katja Fogelberg.

Vårdförbundet beklagar det tragiska dödsfallet djupt, skriver de i ett pressmeddelande.

– Vårdförförbundets medlemmar bär en gemensam sorg denna tunga dag. Det som hänt är fruktansvärt och oacceptabelt: En sjuksköterska, vars yrke är att vårda och hjälpa covid 19-sjuka patienter, har själv drabbats av smittan och fått sätta livet till. Våra tankar är givetvis med den avlidna sjuksköterskans familj, anhöriga, vänner och kolleger i denna svåra stund, säger Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet