För drygt två veckor sedan inledde Ivo en tillsyn mot Karolinska i Stockholm efter tips från vårdpersonal. Granskningen har nu utökats. Foto: TT/Montage

Efter larm om hårda prioriteringar – Ivo granskar samtliga sjukhus i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har tidigare berättat om hur oroade läkare slagit larm om för tuffa prioriteringar inom intensivvården.

Nu ska Ivo granska samtliga akutsjukhus i Region Stockholm.

Under coronapandemin har SVT Nyheter granskat utvecklingen kring intensivvårdsplatserna. Samtidigt som myndigheter har lyft fram att det finns lediga platser har vårdpersonal larmat om tuffare prioriteringar där fler patienter har valts bort.

Vittnesmål som även har nått Inspektionen för vård och omsorg, Ivo – som för drygt två veckor sedan inledde en tillsyn mot Karolinska universitetssjukhuset.

Utökar granskningen

Nu har Ivo breddat sin granskning gällande prioriteringar inom intensivvården.

– Vi har utökat den till samtliga akutsjukhus med intensivvårdsavdelningar i region Stockholm, säger Maria Lindhwall, handläggare på Ivo avdelning öst.

Förutom Karolinska granskas nu även Danderyds sjukhus, Norrtälje sjukhus, S:t Görans sjukhus, Södersjukhuset och Södertälje sjukhus.

Samtliga sjukhus har nu fått en rad frågor kopplat till prioriteringar som ska besvaras inom några veckor.

– Frågorna handlar exempelvis om man prioriterar enligt ett normalläge eller ett extraordinärt läge, säger Maria Lindhwall.

Förvirrande riktlinjer

SVT har i flera artiklar berättat om larmen inifrån vården baserat på kontakter med en rad källor, både de som pratat öppet och de som valt att vara anonyma. Flera läkare har lyft fram att de olika riktlinjerna som tagits fram, om prioriteringar till intensivvård vid en situation då platserna är slut, har varit förvirrande.

– Tillståndet blev upptrissat. Man tänkte hårdare på vem som klarar av intensivvård och transport. Indirekt blir det en sorts åldersselektering, sa en läkare som ville vara anonym.

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, har tidigare sagt till SVT att han tycker att regionen har varit tydlig mot sjukhusen men att han samtidigt välkomnar Ivos granskning.

– Vi har flera gånger påpekat att prioriteringar bara ska ske vid brist på IVA-platser, sa Björn Eriksson.

Utdrag ur Ivo-anmälningar: Oro om att principen om lika vård inte gäller

9 april:

Enligt tipsaren har Karolinska infört ett styrdokument med riktlinjer för coronapatienter som har presenterats vid stormöten. Personal ska ha ombetts att inte ta bilder eller prata med medier om det.

”Mycket tveksamma riktlinjer i sig och inte framtagna multidisciplinärt med andra viktiga aktörer såsom infektion eller njurmedicin, än mer upprörande är att de redan satts i verket när det fortfarande finns utrymme på IVA”, skriver tipsaren.

8 april:

Enligt tipsaren särbehandlas njursjuka patienter på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.

”Man har inom intensivvården tagit fram egna kriterier utan evidens där dialyspatienter anses vara för grundsjuka för att bli aktuella för intensivvård”, anser tipsaren och fortsätter:

”Det är av största vikt att tydliggöra att det är Socialstyrelsens riktlinjer som gäller, och inte några hemmasnickrade med låg evidens.”

8 april:

Sjukhusen i Region Stockholm prioriterar olika när det kommer till vem som får intensivvård, enligt tipsaren som nämner att S:t Görans sjukhus och Danderyds sjukhus ”behandlingsbegränsar patienter som är ganska unga och relativt friska”, patienter som senare fått IVA-vård på ett annat sjukhus.

”Det är stora skillnader i bedömning mellan sjukhusen”, skriver tipsaren.

Lennart Wennerström, chefläkare på Capio S:t Görans sjukhus, kommenterar uppgifterna så här:

”Det görs alltid medicinska överväganden av vad som gagnar den enskilda patienten bäst. Vi gör på samma sätt nu och har inte ändrat några riktlinjer”.

8 april:

Tipsaren menar att njursjuka patienter inte får den vård som behövs på intensivvårdsavdelningen på Karolinska.

”Principen om lika vård gäller så länge resurserna inte är uttömda. I svåra fall bör sjukhusens etikråd konsulteras för vägledning”, skriver tipsaren.

5 april:

Tipsarna från Capio S:t Görans sjukhus skriver att de är oroade över hur covidpatienter selekteras till respiratorvård inom Region Stockholm.

”Vi har vid upprepade tillfällen upplevt att de patienter som bedöms kunna behöva respiratorvård under lång tid (t.ex. ett par veckor), nekas intensivvård med argumentet att en yngre patient med bättre prognos kan komma att behöva platsen om några dagar, när intensivvårdsplatserna i regionen tar slut”, står det bland annat.

De menar att minst två sjukhus agerat som om de vore i katastrofläge trots att det finns IVA-platser kvar.

”Detta försätter oss alla på ett etiskt sluttande plan och i ett rättsligt osäkert läge.”

Källa: Inspektionen för vård och omsorg, Ivo

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.