Tillfälliga intensivvårdsplatser på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Foto: Janerik Henriksson, TT

Larm om att patienter prioriteras bort – IVO gör tillsyn på Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

Vårdpersonal i Stockholm larmar om att patienter i behov av intensivvård prioriteras bort – trots att det finns lediga platser. Nu inleder IVO en tillsyn på Karolinska universitetssjukhuset.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har fått flera tips kopplade till prioriteringar av coronapatienter inom intensivvården i region Stockholm. Bland annat gällande Karolinska universitetssjukhuset.

– Några tips handlar om prioriteringen av njursjuka till intensivvård. Utifrån de indikationerna väljer vi att starta upp en tillsyn på Karolinska universitetssjukhuset. Vi kommer nu att granska verksamheten, säger Linda Almqvist, chefsjurist på IVO.

Coronapandemin

Prioriterar olika

Men tipsen, som av IVO beskrivs som allvarliga, handlar inte bara om Karolinska. Flera av dem vittnar om att sjukhusen i regionen prioriterar olika när det kommer till vem som får intensivvård.

”Vi har vid upprepade tillfällen upplevt att de patienter som bedöms kunna behöva respiratorvård under lång tid (t.ex. ett par veckor), nekas intensivvård med argumentet att en yngre patient med bättre prognos kan komma att behöva platsen om några dagar, när intensivvårdsplatserna i regionen tar slut”, står det i ett av tipsen som SVT har tagit del av.

Möte med regionen

Med anledning av uppgifterna som kommit in till IVO kallade de chefläkare i regionen till ett möte i förra veckan.

Efter mötet skickades ett mejl, undertecknat av chefläkaren Johan Bratt, ut till sjukhusen där det bland annat stod: ”I ett läge när vi har mer än 70 lediga IVA platser i regionen är det viktigt att kriterierna för intensivvård inte blir för snäva”.

På fredagen hade IVO och regionens chefläkare Johan Bratt och Elda Sparrelid ett uppföljande möte.

– Vi har fått en kvittens på att chefläkarna har förtydligat vad som gäller kring Socialstyrelsens prioriteringsriktlinjer. Det vill säga att de inte behöver tillämpas eftersom det finns tillgång till IVA-platser i nuläget, säger Linda Almqvist på IVO.

Karolinska välkomnar tillsynen

Karolinska Universitetssjukhusets chefläkare Filippa Nyberg skriver i ett mejl till SVT att sjukhuset välkomnar tillsynen, men att de inte mottagit något meddelande om tillsyn från IVO och att hon därför inte kan lämna några specifika kommentarer.  

Filippa Nyberg skriver också att “Karolinska Universitetssjukhuset ger vård baserad på medicinska bedömningar, oavsett patientgrupp” och att “det är medicinska prioriteringar och framförallt den individuella patientens prognos att överleva intensivvård som avgör beslut för behandling i detta för intensivvården extraordinära läge”. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet