Socialminister Lena Hallengren (S) förkunnade den 22 april att det fanns goda lager av handsprit i Sverige Foto: Anders Wiklund/TT

Hallengren: 120 000 liter handsprit ska delas ut

Uppdaterad
Publicerad

Det har länge rått brist på handsprit men den har nu blivit bättre och därför kommer nu Socialstyrelsen att dela ut mängder av ny handsprit till äldreboenden och vårdinrättningar, berättade Socialstyrelsen på regeringens presskonferens idag.

– Regeringen kommer imorgon att besluta att Socialstyrelsen kostnadsfritt ska erbjuda handsprit till äldreomsorgen, hemtjänsten och annan omsorg i hela landet.

– 120 000 liter handsprit, 450 000 flaskor, ska tillhandahållas av Socialstyrelsen till kommuner och regioner, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Coronapandemin

– Det finns extra lager att dela ut till kommuner och regioner. Man anmäler intresset via en webbportal, säger Hallengren.

”Inte läge att slappna av”

Stefan Löfven betonade i sitt anförande samma saker som han gjort tidigare.

– Faran är långt ifrån över, jag vet att solen skiner runt om i landet men låt inte temperaturen avgöra om vi lyssnar på myndigheternas rekommendationer. Det är inte läge att slappna av, sa Löfven.

Han poängterade att det inte är läge att slappna av.

– Jag vill återigen inskärpa allvaret.  Tro inte för ett ögonblick att vi tagit oss igenom krisen ännu. Läget är fortsatt mycket allvarligt och det är inte aktuellt att lätta på regler och rekommendationer. Tvärtom kan det bli aktuellt med ytterligare restriktioner, sa Löfven som ändå inte presenterade några ytterligare sådana i dag.

Planera inte för resor i sommar

Statsministern vill också än en gång betona att vi ska förvänta oss att detta kommer fortsätta i månader och inte veckor.

– Sommaren 2020 kommer också att bli ovanlig. Sommarplaner kommer att förändras och midsommarfirandet blir med alla sannolikhet annorlunda. Utrikesdepartementet kan komma att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor längre än 15 juni, säger statsministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet