Kravallpoliser griper en man vid protesterna i Minsk. Foto: TUT.BY / AFP/TT

Polis sköt med vattenkanon mot demonstranter i Belarus

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen svor Belarus auktoritäre ledare Aleksander Lukasjenko presidenteden under en hemlig ceremoni i huvudstaden Minsk.

Kort därefter började demonstranter fylla gatorna och polis ska ha använt vattenkanon för att skingra folkmassan.

Polis hade på onsdagen spärrat av stora delar av Belarus huvudstad Minsk och det var omöjligt att ta sig fram till Självständighetspalatset. Under en hemlig ceremoni svor landets auktoritäre ledare Aleksander Lukasjenko presidenteden.

Vattenkanoner mot demonstranter

Efter ceremonin fylldes återigen Minsk gator av människor som gick ut för att visa sitt missnöje.

Demonstranterna blockerade vägar, ropade slagord och möttes av tungt utrustad polis som använde vattenkanoner för att försöka skingra folkmassan. På vissa håll ska polisen slagit med batonger mot demonstranter och flera personer är gripna och skadade efter de våldsamma sammandrabbningarna, skriver Reuters.

Oppositionen: Inte legitim ledare

Oppositionen har kallat ceremonien för ett ”hemligt tjuvmöte”. Svetlana Tichanovskaja, landets mest kända oppositionspolitiker säger:

– Från och med i dag är han varken en laglig eller legitim ledare för Belarus.

Enligt regimen vann Lukasjenko valet med 80 procent av rösterna, men valresultatet har underkänts av stora delar av världen. I veckor har befolkningen gått ut på gatorna och demonstrerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.