Hackare utpressar polisen i Belarus: ”Ingen kommer få vara anonym”

Uppdaterad
Publicerad

Maskerad polis griper och utövar våld mot demonstranter som deltar i de regimkritiska protesterna i Belarus. På söndagen har ett tiotal människor gripits. Nu har hackare kommit över personliga data från 1 000 poliser i Belarus – och försöker utpressa dem att sluta gripa demonstranter.

På videor syns hur maskerad belarusisk polis griper demonstranter som är ute i regeringskritiska protester som har pågått i över en månad i bland annat Minsk. Ögonvittnen har berättat hur polisen använder våld mot demonstranterna i försök att få stopp på protesterna.

I samband med demonstrationerna är polisen maskerad och bär hjälm. Under förra veckans demonstrationer grep polisen omkring 100 kvinnor. I dag har det hållits nya demonstrationer och ett tiotal personer gripits, enligt officiella siffror.

Nu har hackare läckt personliga data från 1 000 poliser i Belarus på meddelandetjänsten Telegram efter en cyberattack från anonyma personer.

”Vi kommer att fortsätta läcka stora mängder data på en storskalig nivå så länge gripandena fortsätter”, uppger man i ett anonymt uttalande som den oppositionskritiska nyhetskanalen Nexta Live har publicerat.

”Ingen ska vara anonym”

”Ingen kan räkna med att den kommer få vara anonym, inte ens under en balaklava (huvudbonad)”, står det i uttalandet.

Den belarusiska regimen svarar med att man kommer leta upp och straffa de som är ansvariga för läckan som spreds på den krypterade appen Telegram.

– Medel och den teknik vi har kommer att göra det möjligt att identifiera och åtala majoriteten som är skyldiga till att ha läckt personuppgifter på internet, säger Olga Chemodanova, talesperson för det belarusiska utrikesdepartementet.

FN är oroliga

Tusentals demonstranter har frihetsberövats under protesterna i Belarus. I samband med demonstrationerna är polisen maskerad och har hjälmar. I samband med de senaste demonstrationerna grep polisen omkring 100 kvinnor.

I början av september fick en grupp experter inom FN in flera rapporter om tortyr och misshandel och beskrev utvecklingen i Belarus som ”väldigt oroande”. FN har krävt att landet stoppar våldet och tortyren mot demonstranterna.

Experterna skrev då att även 6 700 personer hade frihetsberövats de senaste veckorna, bland dem ett flertal journalister.

”Vi är väldigt oroliga över att det har kommit in hundratals anklagelser om tortyr och andra former av misshandel från polisen”, skrev de bland annat i uttalandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.