PRQ:s ägare Mikael Viborg i en arkiv-bild. Foto: Scanpix

Polisen beslagtog fildelningssajt

Uppdaterad
Publicerad

Polis bar på onsdagsmorgonen ut tre stycken servrar från serverhallen PRQ, där bland annat fildelningssajten Tankafetast fanns.

– Vi vet inte vad som finns på de andra två servrarna, säger ägaren Mikael Viborg till SVT.

Enligt polisen handlade det om immaterialrättsbrott, och razzian genomfördes delvis i samarbete med utländsk polis.

Enligt PRQ var den information som polisen baserade sina server-sökningar på mellan sex och nio månader gammal. En av de servrar de sökte (Appbucket) har inte varit aktiv i serverhallen sedan i april, på grund av obetalda räkningar. Fildelningssajten Tanka Fetast, med adresser som tankafetast.com, tankafett.nu och tanka.nu stod i centrum för beslaget.

Razzian mot PRQ inleddes på måndagen och avslutades på onsdagsmorgonen, däremellan hade polisen bara vaktat servrarna så att ingen skulle kunna förstöra eventuella bevis.

– I dag kom de med ett nytt ip-nr som de uppenbarligen hade hittat under de här två dagarna, säger Mikael Viborg till SVT. Den stod noterad som en testserver i våra system, men vi har ingen aning om vad som fanns på servern.

Det krävs inget mer än en e-post-adress för att starta en webbserver hos PRQ, och det går bra att betala anonymt exempelvis med kontanter i ett kuvert. På så sätt har PRQ inte heller möjlighet att kontrollera vem som ligger bakom vissa servrar.

– Det här handlade om torrentsajter, men inte om The Pirate Bay, säger Mikael Viborg. Husrannsakningsordern nämnde bara immaterialrättsbrott och så vissa ip-adresser.

Åklagarmyndigheten bekräftar i ett pressmeddelande att razzian gjordes med anledning av misstanke om upphovsrättsintrång och att flera servrar togs i beslag. Några ytterligare kommentarer vill man inte lämna.

Fildelningssajten The Pirate Bay låg nere samtidigt som razzian pågick, men återkom på nätet vid lunchtid på onsdagen strax efter att razzian avslutats. Dock menar både PRQ och företrädare för The Pirate Bay att avbrottet inte var relaterat till PRQ-razzian.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.