Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den misstänkta mannen är känd av polisen sedan tidigare. Han har hittills inte velat svara på några frågor. Foto: NRK/TT

Polisen om misstänkta terrordådet i Oslo: ”En hypotes att det rör sig om hatbrott”

Uppdaterad
Publicerad

Två personer bekräftas döda och 21 har skadats efter skjutningen vid en gaybar i Oslo. Norska polisen utreder händelsen som ett terrorbrott.

– Han har haft avsikt att skapa fruktan, säger Christian Hatlo på norska polisen.

Det var klockan 01 natten mot lördagen som flera skott avlossades vid en gaybar i centrala Oslo. Under helgen firas Pride på flera platser i Oslo, men under lördagsmorgonen ställdes Oslos Prideparad in med anledning av skjutningen.

– Vi har inga upplysningar om några allvarliga händelser inom nära framtid, men det är tidigt i utredningen. Vi har en stor närvaro i Oslo i dag och har uppmanat arrangörer att ställa in de kommande pridearrangemangen, säger Tore Soldal på Oslopolisen.

Skjutning vid gaybar i Oslo

Känd av polisen sedan tidigare

Enligt den norska polisen är den misstänkta gärningsmannen 42 år, norsk medborgare med ursprung i Iran och bosatt i Oslo. Han är nu misstänkt för mord, mordförsök och terrorbrott. Det sistnämnda baserar polisen på antalet skadade och döda.

– Utifrån en samlad bedömning menar vi i nuläget att det finns grund att anta att han har haft för avsikt att skapa allvarlig fruktan hos befolkningen, säger Christian Hatlo på norska polisen.

Den misstänkta mannen är känd av såväl polisen som säkerhetspolisen sedan tidigare, bland annat för narkotikabrott. Han har hittills inte velat svara på några frågor. Motivet är oklart, men polisen utreder flera tänkbara hypoteser – bland annat psykisk ohälsa och hatbrottsmotiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning vid gaybar i Oslo

Mer i ämnet