Ministern säger nej till ny lag mot nätdroger

Publicerad

Trots att polisen sen ett år tillbaka har laglig rätt att omhänderta och förstöra okända substanser är droganvändarna hela tiden steget före. Men det kommer inte att bli någon lag för att automatiskt klassa nya, likartade substanser som narkotika.

Den centralstimulerande nätdrogen 5-IT har dom senaste månaderna dödat 14 unga människor. Nu ska 5-IT snart förbjudas, tillsammans med fyra andra nätdroger. Som lagstiftningen ser ut i dag så narkotikaklassas en nätdrog i taget och det går alldeles för långsamt, enligt polisen.

Droganvändarna steget före

Nätdroger

Trots att polisen sen ett år tillbaka har laglig rätt att omhänderta och förstöra okända substanser är droganvändarna hela tiden steget före.

-Det kommer att komma nya preparata med nya dödsfall och det här är en helt laglig hantering. Jag vill se en familjeklassning av narkotika. Jag tycker att preparat som ser ut på samma sätt och har likartade effekter och är framtagna i russyfte ska vara klassade som narkotika, säger Jonas Wendel, sektionschef narkotikaroteln.

Klassificering skapar osäkerhet

Ansvarig minister tycker inte att familjeklassificering är en bra lösning. Det har utretts och visat sig skapa osäkerhet hos de aktörer som kan beröras av en sådan lagstiftning

-Om man klassificerar i familjegrupper så kan en molekyl av någonting som ingår i familjegruppsklassificeringen ingå i någonting annat som inte har narkotisk verkan, säger barn- och äldreminister,Maria Larsson (KD).

Inget mer på gång

Hon kan inte heller ge något konkret besked om hur de ska arbeta vidare med att bekämpa nätdroger och rädda liv. Hon hänvisar till lagändringen som gjordes för ett år sedan.

-I dagsläget har vi inget mer på gång. Vi tycker att vi har en snabbhet i vår hantering. Vi tycker att det finns en möjlighet att kunna beslagta innan klassificeringen har trätt i kraft och det är två väldigt bra verktyg, säger barn- och äldreminister,Maria Larsson (KD).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätdroger

Mer i ämnet