Warszawabor vid tisdagens demonstration för pressfrihet. Foto: Czarek Sokolowski/TT

Polska underhuset röstar igenom kritiserad medielag

Uppdaterad
Publicerad

Efter en utdragen debatt och flera omröstningar röstade det polska underhuset igenom en hårt kritiserad ny medialag, sent på onsdagskvällen. Den nya lagen innebär en skärpning av vem som får äga polsk media – enligt kritikerna är den ett hot mot pressfriheten.

Förslaget kallas av kritikerna ”Lex anti-TVN” eftersom den i praktiken rör landets största nyhetskanal, det privatägda TV-bolaget TVN24 som ägs av amerikanska Discovery. Bolagets sändningsrättigheter går ut nästa månad och enligt flera bedömare skulle den nya lagen innebära att bolaget inte längre kan sändas i Polen.

Enligt lagförslaget förbjuds TV-kanaler vara majoritetsägda av företag utanför EU. Redan i dag finns regler som hindrar icke-europeiska företag att äga mer än 49 procent av polska mediebolag. Det har TVN24 kommit runt genom att ägas av ett dotterbolag till Discovery, registrerat i Nederländerna.

TV-bolaget skriver i ett uttalande att lagförslaget är helt riktat mot just TVN och ett sällan skådat slag mot yttrandefriheten i Polen. Bolaget skriver vidare att beslutet underminerar äganderätten och väcker oro bland utländska investerare.

Regeringspartiet: Stoppar Ryssland och Kina

TVN24 har till skillnad från landets public servicekanal TVP, stått för den kritiska mediabevakningen av det polska högerkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa, PiS.

Partiet motiverar lagen med risken för att länder som Ryssland och Kina ska ta över polska radio- och tv-kanaler.

Lagförslaget ska nu vidare för godkännande i den polska riksdagens överhus, senaten.

Regeringskoalition hotad

Det senate dygnet har varit turbulent i polsk inrikespolitik. Lag och Rättvisas, PiS, ena koalitionspartner meddelade på onsdagen att det lämnar trepartikolisionen som kallas Förenade högern. Detta efter att landets premiärminister Mateusz Morawiecki, från PIS, bett landets president att sparka det mindre partiets ledare, den biträdande premiärministern Jaroslaw Gowin, på tisdagen, enligt AP.

Gowin, som leder partiet Porozumienie (ungefär ”överenskommelse” på svenska), sparkades efter att ha kritiserat PIS föreslagna skattereformer och medielagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.