Tomas, spelad av Henrik Norlén och Ivan, spelad av Rufus Glaser. Foto: Carolina Romare/Filmlance/SVT

Premiär för tsunamiserien som utspelar sig i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I kväll har SVT:s miniserie Tsunami premiär där vi får följa ett antal människor vars liv ställs på ända under tsunamikatastrofen 2004. Men istället för att skildra katastrofen på plats i Asien, utspelar sig hela serien här i Sverige.

– Det var naturligt att den kom att handla om hur vi människor reagerar när allting ställs på sin spets, säger Sara Kadefors som står för originalidé och manus.

Det är december 2004 och mamman Nina har just bestämt att hennes man Tomas ska ta tonårssonen Ivan på en resa till Thailand över jul. Ivan är Tomas styvson och deras relation har länge varit ansträngd – kanske är en vecka av sol och bad precis vad de behöver?

Men en lugn semester är det sista de två kommer att få. Redan innan de åker iväg får Tomas, som är chef för en biståndsorganisation, veta att hans kollega i hemlighet har svindlat organisationen på miljoner. En journalist har fått nys om nyheten och tror att Tomas är den skyldige. Och till råga på allt har Tomas haft en affär med Emelie, som är redo att lämna sin cancersjuke man för Tomas – så fort han kommer tillbaka från Thailand.

”Älskar att grotta ner mig i känslor”

Handlingen till miniserien Tsunami fick manusförfattaren och upphovsmannen, Sara Kadefors, till sig när seriens producent frågade om de kunde göra något som utspelar sig under tsunamin, fast i Sverige.

– Då sattes en process igång inom mig och jag gick tillbaka till den tiden och började fundera på vilka tankar och känslor som löses ut när man drabbas av en sån här stor katastrof. För mig var det naturligt att den kom att handla om hur vi människor reagerar när allting ställs på sin spets, säger Sara Kadefors och tillägger att hon är väldigt tacksam över att hon har fått göra Tsunami.

– För det görs ganska få dramaproduktioner om vuxna människor där man verkligen tar de vuxna, och deras känslor och beteenden, på allvar och inte bara slänger in ett mord för att skapa spänning hela tiden. Jag älskar att skriva, och se, precis den här typen av berättelser. Och grotta ner mig i relationer, känslor och problem. Det har varit riktigt jäkla roligt, säger hon.

Var helt uppslukad av katastrofen

Henrik Norlén, känd från bland annat Johan Falk, Morden och Beck, spelar rollen Tomas. Han håller med Sara Kadefors.

– Det är så skönt att spela något där det är så många inre känslor hela tiden. Allt kommer inifrån och det är inga yttre hot eller mord som driver historien, utan människors dilemman.

Henrik Norlén beskriver sig om en katastrof-tv-person när han tänker tillbaka på de där tsunamidagarna för 16 år sedan.

– Jag minns bara att jag blev helt uppslukad av det där och att tv:n stod på hela tiden. Jag satt i flera dygn framför datorn och gick in på olika hemsidor och läste om olika människor som var försvunna och efterlysta. Jag försökte para ihop folk och fick den här jättestarka känslan av att jag ville hjälpa till på något sätt, säger Henrik Norlén.

Tsunami, en miniserie i tre delar, har premiär på SVT1 måndag 3 februari, och kan ses redan nu på SVT Play.

Tsunami (2020)

Bland de medverkande:

Henrik Norlén (Johan Falk, Morden, Modus, Beck)

Louise Peterhoff (Bron, Callgirl, Blå ögon, Det som göms i snö)

Fredrik Lycke (Jordskott, 6A, Allt faller)

Liv Mjönes (Ett och nollor, Den allvarsamma leken, Torpederna)

Thure Lindhardt (Bron, Änglar och demoner, The Island, Flamman och citronen)

Evin Ahmad (Blå ögon, Beck, Sjukhusmorden, 112 Aina)

Orginalidé och manus: Sara Kadefors (Sandor slash Ida, Orka! Orka!)

Regi: Henrik Georgsson (Bron, Våra vänners liv, Blå ögon, Marcella)

Producent: Anders Landström, Filmlance International, part of the Endemol Shine Group

Tsunami är en samproduktion mellan SVT, Filmlance och Film i Skåne och med stöd av NFTF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.