Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är som att åka genom en kärleksbomb!” Se bilderna från Stockholm Pride i klippet. Foto: SVT

Här inleds Prideparaden: ”Som att åka genom en kärleksbomb”

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 50 000 deltagare väntas när Prideparaden ringlar genom Stockholm på lördagen. SVT Nyheter sände direkt från tåget som rullade genom Stockholm.

– Pride betyder allt, det betyder att stå upp för mänskliga rättigheter. Det är viktigt att påminna ungdomar att de också måste jobba för det samhälle det vill ha, säger en besökare till SVT:s reporter.

Över 130 ekipage deltar i paraden längs Stockholms gator på lördagen.

– Stämningen här är helt fantastisk, det är fullt med färger, glittrande hattar, ballonger och flaggor, man hör hög musik och solen skiner, säger SVT:s reporter Emilie Olsson.

Tasso Stafilidis, som tidigare har varit med och arrangerat Pride i både Stockholm och Göteborg, menar att dagen är viktig.

– Paraden är den största manifestationen på alla våra festivaler, säger han.

Fokus på säkerheten

Paraden genomförs bara en dryg månad efter dödsskjutningen i anslutning till Oslos pridefestival – och polisen övervakar delar av Stockholms innerstad med drönare under festligheterna. Fredrik Saweståhl, ordförande Stockholm Pride, berättar att man har ett nära samarbete med polisen och Säpo.

– Det finns en god säkerhet runt paraden och våra plattformar, säger han.

– Pride handlar om att man ska få älska den man vill, folk utsätts fortfarande för hatbrott och det är fruktansvärt, säger en besökare i vimlet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.