För denna utsikt från internationella rymdstationen ISS kan man få punga ut 330 000 kronor per dygn, enligt Nasa som nu ska öppna upp stationen för privatturism. Arkivbild. Foto: TT/AP

Privatturism på rymdstationen – Nasas nya kassako?

Uppdaterad
Publicerad

Ett litet steg för mänskligheten, men ett gigantiskt kliv för drömmen om rymdturism.

Kanske är det så man beskriva beskedet från Nasa, ett besked som kan glädja den med en skön miljon över för en långweekend på rymdstationen ISS.

Amerikanska rymdstyrelsen Nasa meddelar att man kommer att låta privatpersoner besöka den internationella rymdstationen ISS. Det är ett avsteg från ett långvarigt turistförbud där från den amerikanska sidan. Ryssland har däremot tillåtit flera privatastronauter på stationen.

Som del i Nasas nya policy ska flera kommersiella projekt knutna till stationen bli möjliga. Det handlar om resor men om också annonsering och annan marknadsföring.

– Vi har ingen aning om vilken sorts kreativitet och, bokstavligt talat, utomjordliga idéer som den privata industrin kan bidra med, säger Bill Gerstenmaier vid Nasa vid en presskonferens, enligt tidningen Washington Post.

35 000 dollar natten

Kostnaderna för att resa till stationen ska enligt Nasa hanteras av Boeing Co och SpaceX, de två företag som rymdstyrelsen har anlitat för sådana resor, enligt Washington Post.

Nasa avser ta betalt för mat, förvaring och kommunikationer när man väl når stationen, med en prislapp på cirka 35 000 dollar eller 330 000 kronor per natt.

– Men några Hilton- eller Marriott-poäng blir det inte, säger Nasas ekonomichef Jeff DeWit.

Oklart hur lukrativt

Målet är ökade intäkter för Nasa som på nytt vill skicka människor till månen innan 2024 års slut. Det uppdraget väntas bli ett kostsamt sådant, men hur mycket pengar den privata verksamheten kan inbringa är ännu oklart.

– Det är svårt att förutse vad som kommer att komma in, säger DeWit.

– Vad vi ser är en helt del intresse i den kommersiella sektorn. Men det är svårt att få pålitliga prognoser förrän sex eller tolv månader framåt, när vi ser vad som faktiskt kommer in och vilka som samarbetar med oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.