Per Sinding Larsen, journalist och musikkritiker. Foto: TT

PSL om Little Richard: Hans betydelse sträcker sig långt utanför musiken

Uppdaterad
Publicerad

En av rockens stora har gått bort. Richard Wayne Penniman, känd som Little Richard, blev 87 år. Han lämnar efter sig betydligt mer än en kavalkad av hits enligt Kulturnyheternas Per Sinding-Larsen.

–Han visade att alla kan bli vad man vill i en tid med mycket moral och pekpinnar.

Little Richard hade en lång rad hits som ”Tutti Frutti”, ”Rip it up” och ”Lucille” under 1950-talet när genren fick stort genombrott.

– Mellan 1955 och 1957 har han några fantastiska år med tre ettor på topplistan och 18 hits. Vi mister en högst betydelsefull person i allt som formade rockens historia under 1950-talet, säger Per Sinding-Larsen.

Men det största avtrycket som artisten lämnar bakom sig är något annat än hits menar han:

– Det som gör det ännu större är att han satte färg på musiken med sin fantastiska uppenbarelse. Frisyren, sminket, kravattskjortorna. Och dessutom 20 år innan alla andra, ett otroligt original alltså. Innan Bowie målar en blixt i sitt ansikte och innan Prince i sina starkaste scenuttryck.

”En frontfigur”

Per Sinding-Larsen menar att det som gjorde Little Richards uppenbarelse på scen så stark och inflytelserik också handlar om hur tidig han var.

– Han har satt färg och glitter på hela vår historia. Han visade att alla kan bli någon annat och älska vem man ville. Och nu snackar vi om en tid med mycket moral och pekpinnar.

Han fortsätter:

– Hans betydelse sträcker sig långt utanför det rent musikaliska. Han är en frontfigur i att förklara det fantastiska med popkultur – att var och en kan bli precis den man vill vara.

Artisten Little Richard blev 87 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.