Foto: Pontus Lundahl/TT

Publiken: Han vinner Melodifestivalen överlägset

Uppdaterad
Publicerad

Förhandsfavoriterna hade inte en chans. När genrepspubliken i Friends Arena fått rösta fram sin vinnare står Anis Don Demina som överlägsen segrare. Och efter honom är det väldigt jämnt bland konkurrenterna.

Melodifestivalklubben gör varje år en publikundersökning under genrepet inför mellofinalen. Undersökningen är inte direkt vetenskaplig. Det finns ingen garanti för att deltagarna är ett genomsnitt av tv-tittarna som röstar på lördag.

Men de två senaste åren har publikundersökningen ändå lyckats förutse vem som vinner. Det trots att den internationella juryns röster tillkommer i finalen. Och ska vi tro publiken i Friends Arena så blir det Anis Don Demina som vinner i år. Han vinner överlägset med 27,9 procent av rösterna.

Melodifestivalen 2020

Publiken stod upp under bidraget

Att Don Deminas låt är populär är ingen överraskning. Jämfört med de övriga bidragen är hans ”Vem e som oss” den mest spelade låten på Spotify. Dessutom lyckades han skapa ett väldigt tryck i arenan under sitt framträdande på genrepet. En stor del av publiken stod upp och hoppade – vilket inte direkt är vanligt i Melodifestivalsammanhang.

Men det är inte säkert att den känslan också går genom tv-rutan. Och ska han bli slutvinnare måste han få med sig den internationella juryn – frågan är hur de bedömer finalens enda svenskspråkiga bidrag. Hittills har oddsmakarna varit övertygade om att juryn inte kommer rösta för honom. Enligt spelbolagens odds ännu på fredagskvällen så skulle Anis Don Demina vara bottentippad.

Jämnt mellan kvinnorna

Efter honom är det jämnare. Den stora oddsfavoriten Dotter är tvåa med 11,5 procent av rösterna. Men hon är tätt följd av både Hanna Ferm, The Mamas och Anna Bergendahl. Alla med nästan lika många röster som Dotter. Om det här resultatet står sig även i finalen så är det sannolikt att det blir juryn som avgör hur det går för dem.

Sist i publikundersökningen landade Mariette med 1,1 procent av rösterna.

Publiken svarade på frågan ”Vilken var din favorit i kväll?”. Totalt deltog 1314 personer i undersökningen. 

Resultatet i publikundersökningen

 1. Vem e som oss – Anis Don Demina – 367 röster – 27.9%
 2. Bulletproof – Dotter – 151 röster – 11.5%
 3. Brave – Hanna Ferm – 147 röster – 11.2%
 4. Move – The Mamas – 140 röster – 10.7%
 5. Kingdom Come – Anna Bergendahl – 134 röster – 10.2%
 6. Boys With Emotions – Felix Sandman – 101 röster – 7.7%
 7. Take A Chance – Robin Bengtsson – 68 röster – 5.2%
 8. Troubled Waters – Victor Crone – 66 röster – 5%
 9. Talking In My Sleep – Paul Rey – 52 röster – 4%
 10. Vamos Amigos – Mendez feat. Alvaro Estrella – 50 röster – 3.8%
 11. Winners – Mohombi – 31 röster – 2.4%
 12. Shout It Out – Mariette 14 röster – 1.1%

Källa: Melodifestivalklubben

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2020

Mer i ämnet