Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bild från söndagens protester i Minsk. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nya massiva protester i Minsk – Nästan 150 frihetsberövade

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals människor har återigen strömmat ut på gatorna i Minsk med krav om att Belarus president Aleksander Lukasjenkos avgår och att nya val hålls. Nära 150 personer har gripits.

Demonstranterna, varav många viftar med oppositionens rödvita flagga, tågar mot de centrala delarna av huvudstaden. Ett stort antal kravallpoliser och polisfordon hindrar dem från att ta sig fram till Självständighetstorget, som spärrats av inför protesterna.

Säkerhetsstyrkor har även placerats ut runt ett krigsmonument som varit en samlingspunkt vid tidigare protester. Även Oktobertorget, en annan populär samlingsplats, har spärrats av.

En del demonstranter är samlade vid presidentpalatset i centrala Minsk, där poliser och specialstyrkor med vattenkanoner är grupperade.

Olika medier gör bedömningen att omkring 100 000 människor är ute på gatorna.

Idrottare i protest

Minst 140 demonstranter greps, rapporterar Ria, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Ria. Men ännu finns inga rapporter om att säkerhetsstyrkorna använt tårgas eller gummikulor, som vid tidigare demonstrationer.

Tidigare under dagen genomförde en grupp kvinnor i traditionella kläder en regeringskritisk ceremoni framför regeringens högkvarter, där de lade ner pumpor enligt en folklig sed som symboliserar avvisande vid ett frieri.

Oppositionella visar också upp bilder som de säger kommer från samtidiga demonstrationer i städerna Grodno och Brest.

Möte i Moskva

Lukasjenko — som styrt Belarus i 26 år och fyllde 66 år på söndagen — pressas av tre veckor av protester och strejker efter det omtvistade valet den 9 augusti som hans motståndare och stora delar av omvärlden dömt ut som riggat. Presidenten skyller protesterna på utländsk inblandning.

I ett telefonsamtal med Rysslands president Vladimir Putin på söndagen enades de båda om ett möte i Moskva de närmaste veckorna och talade om att stärka de bilaterala relationerna och utöka samarbetet. Presidenterna har inte träffats sedan protesterna bröt ut.

Belarus är Rysslands närmaste allierade bland ex-sovjetiska länder och ses som en viktig pjäs i Moskvas försvarsstrategi. Relationen är dock inte helt okomplicerad, Kreml uppges betrakta Lukasjenko som en något bångstyrig allierad.

Lovar stöd

I torsdags meddelade Putin att Ryssland upprättat en ”reservpolisstyrka” som kan ingripa på Lukasjenkos sida vid behov.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer