Vladimir Kara-Murza vårdades i två månader i USA efter sitt förra sjukdomstillstånd som han hade svårt att se ”som en olycka”. Foto: TT

Putinkritiker i koma med förgiftningssymptom

Uppdaterad
Publicerad

Vladimir Kara-Murza, en av Putinregimens största kritiker har för andra gången på två år drabbats av organsvikt och ligger medvetslös på sjukhus i Moskva. Hans familj och advokat misstänker att han har förgiftats.

Den 35-årige Vladimir Kara-Murza intensivvårdas sedan hans inre organ slutat att fungera, säger hans fru Jevgenia Kara-Murza till BBC. Han vårdas i respirator och ligger i koma och hans tillstånd är kritiskt, enligt henne.

– Vi misstänker ytterligare ett försök att förgifta honom men vi har inga bevis, säger hans advokat, Vadim Prochorov.

Vladimir Kara-Murza har liknande symptom som för två år sedan då han plötsligt blev akut sjuk och fick intensivvårdas för organsvikt. Prover visade då substanser av metaller i blodet men orsaken blev aldrig klarlagd.

Nemtsovs död

Den oppositionelle journalisten Kara-Murzas sjukdom kommer nära inpå två-årsdagen av den liberale politikern Boris Nemtsovs död.

Nemtsov blev skjuten i närheten av Kreml 2015 och Kara-Murza har nyligen ansökt om att få genomföra en marsch till hans minne. Han har på senare tid visat en dokumentärfilm om Nemtsov i Ryssland och har öppet utmanat och kritiserat president Putin under många år.

Han deltog i de stora gatuprotesterna mot Vladimir Putin 2012 och är koordinator för organisationen ”Open Russia” som arbetar för mänskliga rättigheter och demokrati. Organisationen grundades av Kremlkritikern och ex-oligarken Michail Chodorskovskij.

Sänder signal

– Det är omöjligt att säga om det handlar om ett medvetet försök till förgiftning och vem som ligger bakom, säger Rysslandsexperten Carolina Vendil Pallin på FOI, totalförsvarets forskningsinstitut till SVT Nyheter.

– Men det sänder en signal – att det är farligt att vara oppositionell i Ryssland, säger hon.

Carolina Vendil Pallin anser att utrymmet för oppositionen gradvis har krympt och är nu mycket litet.

– Generellt sett har repressionen ökat i Ryssland men den är inte total utan selektiv. Genom selektiva signaler skapas rädsla och ökad självcensur. Oppositionen är alltmer marginaliserad, säger hon.

Lyckats skrämmas

Vladimir Kara-Murza vårdades i två månader i USA efter sitt förra sjukdomstillstånd som han hade svårt att se ”som en olycka”. Han sa då att han inte hade minsta tvivel om att det handlade om ett medvetet försök att förgifta honom med syfte att döda honom av politiska skäl. Hans far kommenterade i BBC, att ”om någon velat skrämma oss så har de verkligen lyckats”.

Trots det valde Vladimir Kara-Murza att återvända till Ryssland och fortsätta att vara öppet kritisk mot president Putin.

– Han är en modig person och viktig inom oppositionen, säger Carolina Vendil Pallin. Men de flesta skulle inte känna igen honom på gatan. Det är en del av regimens försök att osynliggöra regimkritiker.

Litvinenkos död

Fallet kan ha paralleller med mordet på den förre ryske agenten, Alexander Litvinenko i London 2006. Han dog efter en dos av det radioaktiva ämnet polonium. En brittisk offentlig utredning hävdade att president Putin ”troligen” godkände mordet som arrangerades av den ryska säkerhetstjänsten. Anklagelserna tillbakavisades av Kreml och det ryska utrikesdepartementet avfärdade utredningen som politiskt motiverad.

Den regimkritiska journalisten Anna Politkovskaja fick förgiftningsymptom under en resa till Beslan i samband med gisslandramat 2004. Två år senare blev hon skjuten till döds utanför sitt hem. Fem personer har dömts till långa fängelsestraff för att ha utfört attentatet men det är ännu är inte klarlagt vem som beställt mordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.