Justitie- och migrationsminister Morgon Johansson (S) Foto: SVT

Ny utredning för att skärpa straffen mot gängkriminaliteten

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tillsätter en utredning för att skärpa straffen för olika brott kopplade till gängkriminalitet.

Bland annat för narkotikaförsäljning och för dem som rekryterar unga till kriminalitet.

I september förra året presenterade regeringen 34-punktsprogrammet med förslag på åtgärder mot gängkriminaliteten.

Förslaget var indelat i fyra huvudområden: nya verktyg för att bekämpa brottsligheten, nya påföljder för brottslingar, lösningar för att få fler att vittna och förebyggande åtgärder.

Tillsätter utredning

På fredagen berättade justitie- och migrationsministern Morgan Johansson (S) att regeringen nu tillsätter en utredning som ska ge förslag på en rad straffskärpningar kopplade till gängkriminalitet inom följande punkter:

• Obligatorisk häktning för fler brott

• Skärpta straff för den som rekryterar unga till kriminalitet

• Skärpta straff för brott kopplade till kriminella uppgörelser

• Skärpta straff för den som överlåter narkotika till andra

”Häktar fem gånger så många”

Särskild utredare blir hovrättspresidenten Anders Perklev och han ska även se över om fler brott ska leda till obligatorisk häktning.

– Vi häktar nu fem gånger så många mot tidigare sedan den nya lagändringen trädde i kraft. Det gjorde att vi kunde få bort de mest våldsamma från gatorna, säger Johansson som sedan fick en fråga om det finns tillräckligt med häktningsplatser i landet.

– Häktes- och anstaltsplatser är en av den här mandatperiodens stora frågor. Vi har sedan ganska långt tillbaka 100 procent beläggning. Det innebär att vi måste fortsätta bygga ut och det finns en plan för det och det ökade behovet, säger han.

Johansson skickade även ett budskap om narkotika.

– Narkotika är centralt när det gäller gängkriminalitet och är ofta det som många konflikter uppstår vid. Vi kommer inte att avkriminalisera eget bruk av narkotika, det vore en enorm gåva till de kriminella Vi kommer i stället att gå i andra riktningen och öka trycket mot dem, säger Johansson.

Uppdraget ska senast redovisas senast den 11 juni 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.