Läraren döms till villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst. Foto: TT/Henrik Montgomery

Regeringen beslutar om utlämning av en person till Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen beslutade i dag om utlämning av en PKK-anhängare till Turkiet.

Det handlar om en man som 2013 dömdes för narkotikabrott i Turkiet.

– Regeringen har den 12 juni 2023 fattat beslut om att bevilja en utlämning från Sverige avseende en 35-årig turkisk medborgare, säger Ashraf Ahmed, ämnesråd på justitiedepartementet.

I dag vid lunchtid hölls ett extrainsatt regeringssammanträde där regeringen beslutade att mannen ska utlämnas till Turkiet.

Mannen är dömd till fängelse i fyra år och sju månader för narkotikabrott i Turkiet 2013, berättar Ashraf Ahmed, chef för centralmyndigheten på justitiedepartementet.

Verkställs under försommaren

Högsta domstolen beslutade 30 maj 2023 att det inte föreligger hinder enligt utlämningslagen och Europakonventionen mot utlämning till Turkiet för verkställighet av fängelsestraff för narkotikabrott. Däremot har Högsta domstolen funnit att det föreligger hinder för verkställighet av det bötesstraff som den turkiske medborgaren dömts för avseende samma gärning.

– Regeringen delar Högsta domstolens bedömning, säger Ashrad Ahmed.

Beslutet om utlämning kommer att verkställas under försommaren.

– Efter att Justitieministeriet i Turkiet tagit del av regeringens beslut om att utlämningen kan verkställas ska den turkiska medborgaren avhämtas inom fyra veckor.

PKK-stöd ”verkliga anledingen”

Mannen motsätter sig utlämningen och hävdar att det föreligger hinder mot den enligt Europakonventionen. Enligt domen har han under förhandlingarna i Högsta domstolen hävdat att utlämningsbegäran för att avtjäna straff för narkotikabrott är ett svepskäl och att ”den verkliga anledningen” till att han begärs utlämnad är att han är kurd och att han aktivt har verkat för kurdernas sak, samt att han stöder YPG och PKK.

Mannen dömdes 2013 för att ha transporterat en väska med 1,8 kilo cannabis. Efter att ha avtjänat ett knappt halvår av straffet blev han villkorligt frigiven, lämnade Turkiet på laglig väg och flyttade senare till Sverige och fick arbetstillstånd.

Fallet blir det första där en PKK-anhängare utlämnas till Turkiet sedan den svenska Nato-processen inleddes.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.